Uff 😒

Ovo je šest glavnih razloga zašto biste trebali prestati piti iz kupovne plastične boce (prilično je opasno)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:48 26.08.2017 / Rubrika:
Foto: Rubbermaid Products/Flickr
0

Voda u boci sadrži razne toksine, a plastika je štetna za okoliš

Svi nam uvijek govore kako trebamo piti što više vode, ali zaboravljaju napomenuti jednu važnu činjenicu, a to je da bismo trebali izbjegavati kupljenu vodu u boci.

Štetni elementi u boci

Plastika može sadržavati BPA (bisfenol A) koji je izuzetno opasan sastojak, a ukoliko nema BPA onda može ispustiti BPS (bisfenol S). Oba sastojka se koriste kako bi plastika bila čvrsta, a mogu dovesti do poremećaja hormona ili mogu imati i trajnije posljedice na zdravlje.

Još je gore ukoliko nekoliko puta upotrebljavate istu plastičnu bocu. Bez obzira na BPA i BPS na ovaj se način razvijaju bakterije koje se potom i razmnožavaju. Da ne pričamo o boci koja je dugo vremena bila na suncu.

Ove kemikalije mogu utjecati i na plodnost

Istraživanja su potvrdila da su žene kod kojih je pronađena određena razina BPA u krvi ili urinu imale probleme u trudnoći. Trebalo bi napraviti još istraživanja kako bi se ova činjenica potvrdila, ali BPA stvarno utječe na trudnoću i oplodnju. Isto tako ova kemikalija bitno utječe i na žene koje imaju policistične jajnike.

Povećavaju se zdravstveni problemi

BPA može dovesti do povišenog tlaka, a s obzirom da su BPA i BPS zapravo po strukturi vrlo slični estrogenu, ovo može dovesti do srčanog udara. Osim toga negativno utječu na zdravlje, kako odraslih, tako i djece.

Pojava bakterija

Plastične boce pogoduju razvoju bakterija. One nisu nužno opasne, ali svejedno zašto ih ne biste izbjegli kada već možete. Jednostavno kupite bocu od tvrđe plastike koja ne sadrži BPA i BPS ili pak staklenu bocu.

Štetne su za okoliš

Plastici treba jako puno vremena kako bi se razgradila. Mislite na okoliš i ne kupujte plastične boce.

Sve su skuplje

Činjenica je kako su flaširane boce sve skuplje, a trošak je stvarno nepotreban.

Najbolja opcija je da kupite staklenu ili plastičnu bocu, koje su sada vrlo popularne. Bez obzira što se ne radi o kupovnoj boci i ovdje morate uvijek paziti i pogledati da ne sadrži dva štetna elementa. Pogađate? BPA i BPS.

Izvor: Cosmopolitan

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:48 26.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr