Brojne prednosti

Ovo je povrće izvor zdravlja, stoga bismo ga trebali jesti što više ove zime (ali i ostatak godine)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 07:58 12.01.2017 / Rubrika:
Foto: NataliaBulatova/thinkstock
0

Bogato vitaminima, željezom, magnezijem i još brojnim drugim sastojcima koji su spasitelji našeg zdravlja

Svi znamo da je cikla zdrava, ali jeste li se ikada zapitale koliko je zapravo dobra za nas? Čini se kako je odgovor – jako dobra. No, osim samog ploda cikle, njeno lišće također krije brojna hranjiva i ljekovita svojstva za koja možda nikad niste ni čule.

A cikli njenu prepoznatljivu tamno-crvenu boju, kao i snažna antikancerogena svojstva daje sastojak antocijanin. No, osim toga, cikla je izuzetno bogata betainom, koji joj pak daje izuzetna protuupalna svojstva, čuva naše srce, dok vitamini B1, B2, B12 i C, željezo, magnezij i još brojni korisni sastojci iz cikle naš organizam čine jakim i zdravim.

Cikla tako regulira cirkulaciju krvi, održava normalnu razinu kolesterola te pomaže kod normalnog rada jetre, a izuzetno je odlična i u borbi s anemijom te u borbi protiv starenja, jer ga usporava. Uz to, ima visok udio antioksidansa, celuloze i pektina, a oni nam uvelike pomažu olakšati probavu.

Povećava izdržljivost organizma i smanjuje rizik od srčanih bolesti

Vitamin beetroot smoothie in glass bottles

Također, cikla se uvijek preporuča sportašima, zato što povećava njihovu snagu i izdržljivost njihova organizma, ali preporuča se, naravno, i svima drugima zbog svih njenih zdravstvenih prednosti.

A jesti je se može na stvarno različite načine. Možete je jesti sirovu, skuhanu, ispečenu, ali lišće nikako ne bismo trebali bacati. S obzirom da je izuzetno bogato kalijem i njega skuhajte zajedno sa ciklom. Jer, najnovija istraživanja su pokazala kako konzumiranje hrane bogate kalijem, uz smanjeni unos natrija, umanjuje rizik od srčanih bolesti za čak 21 posto.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 07:58 12.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr