Imate dobar razlog

Sapun i još pet stvari koje ne biste smjeli ni sa kime dijeliti jer vas to može koštati života

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 13:06 16.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Makar se radilo o vrlo bliskim ljudima, nije baš pametno

Svima se ovo dogodilo. Prijateljica je zaboravila dezodoran ili sapun. Iako su vas roditelji učili kako je plemenito podijeliti svoje stvari, postoje neke koje ne bi trebali ni u kom slučaju i koje morate samo vi koristiti.

Sapun

Bars of homemade soaps, honey or oil and healing herbs

Studija iz 2008.godine sa Sveučilišta Florida na igračima ragbyja pokaza je da su oni koji su dijelili sapun sa suigračima imali češće ponovljene infekcije na metaciklin otpornog stafilokoka, MRSA-e. Iako sapun ima svojstvo samočišćenja što donekle umanjuje prijenos klica, Centar za kontrolu bolesti i prevenciju savjetuje korištenje tekućeg sapuna da se preveniraju infekcije. A tekući sapun slobodno posuđujte.

Antiperspirant

Dezodoransi funkcioniraju na način da spriječe bakterije da izazovu miris pa mnogi imaju antimikrobna svojstva. Antiperspiranti usporavaju znojenje pa ne ubijaju klice koje se nasele na stik preparata, kažu u Mayo klinici. Neće izazvati infekciju, ali dijeljenjem takvih preparata u stiku možete prenijeti stanice kože i dijelove dlaka sa pazuha na pazuh što će vam malo okrenuti želudac.

Britvice

Woman shaving legs in bathtub

Studije su pokazale da britvice utječu na prijenos hepatitisa B, C i HIVa, kažu dermatolozi. Dijeljenje britvice sa nekime je uzrok i prijenosa gljivičnih infekcija, osobito tinea corporis, poznate kao prstenasti crv.

Ručnici

Dobro promislite prije nego upotrijebite tuđi ručnik. Možete prenijeti razne infekcije, čak i gonoreju osobito ako su ručnici mokri. Tako slijedeći puta kada odsjedate u hotelu, pamtite koji je vaš ručnik.

Četkice za zube

Three Toothbrushes on a cup

Dijeljenje četkice i sa vašim partnerom sa kojime se ljubite, nije pametna ideja. To je način na koji ćete prenijeti infekcijekoje se prenose krvlju. Četkanje zuba povećava broj bakterija u krvi pa ne treba tu razinu još povećavati.

Rezalice za nokte

Gljivice su glavna opasnost. Osim toga, povećavate rizik virusnih infekcija koje se prenose krvlju. Osobito ako slučajno povrijedite kožu. Ako ih morate posuditi, očistite ih alkoholom.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 13:06 16.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr