Snažno

‘Oprala sam kosu nakon četiri tjedna. Ponosna sam na sebe. A sad ću vam ispričati kako izgleda život s depresijom’

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 12.05.2017 / Rubrika:
Foto: Katelyn Marie Todd/Facebook
0

Ovo je prilično važno znati…

Svi koji se bore s depresijom znaju da ponekad i naizgled najjednostavniji zadaci mogu biti iznimno komplicirani. A shvatljivo su komplicirani kada zbog bolesti doslovno ne možete izaći iz kreveta.

Tinejdžerica Katelyn Marie Todd u svom je potpuno otvorenom pismu koje je objavila na Facebooku objasnila kako točno izgleda borba s depresijom i svijetu uz fotografiju poručila da ‘depresija nije nimalo lijepa’, piše Redbook Magazine.

Njenu je objavu dosad podijelili više od 280 tisuća ljudi, a najbolje da je pročitate i sami.

‘Depresija je praznina koju osjećate i fizički’

” Danas sam počešljala kosu. Prvi puta nakon četiri tjedna. Bila je zapetljana i raščupana. Pucala je svakim potezom četke. Plakala sam kad sam je prala i stavljala regenerator, jer sam zaboravila kakav je osjećaj prolaziti prstima kroz nju. Oprala sam i zube, prvi puta u tjedan dana. Zubno meso mi je krvarilo. Voda je bila crvena. I tad sam plakala. Kad sam izašla iz tuša, nisam mogla prestati mirisati vlastitu kosu i ruke. Neko sam vrijeme izbjegavala grliti ljude, zato što nikad nisam dobro mirisala. Mirisala sam kao da ležim u krevetu punih tjedan dana. Nemam čistu odjeću, zato što sam previše umorna i tužna da bih je oprala.

Depresija nije lijepa. Depresija je loša higijena, prljavo posuđe i nateklo tijelo od previše spavanja. Depresija je kada imate svega tri prijatelja koji su još uvijek uz vas samo zato što imaju strpljenje i ljubav koju mogu dati samo sveci. Depresija je plakanje dok vam ne ponestane suza, suhi uzdasi i jecanje dok ne morate ponovno hvatati zrak. Depresija je buljenje u strop dok vas oči ne počnu opasno peći jer ste zaboravili treptati. Zbog depresije plače i vaša obitelj zato što misle da ih više ne volite, jer ste distancirani i odsutni. Depresija je i somatska i emocionalna; praznina koju osjećate i fizički.

I zato budite nježni prema prijateljima i članovima obitelji koji imaju problem s ustajanjem iz kreveta i koji nemaju energije za čišćenje, druženje ili brigu o samima sebi. I molim vas, molim vas shvatite ih ozbiljno ako s vama pokušaju razgovarati o tome. Mi se stvarno trudimo. Vidite? Danas sam oprala kosu.”

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 12.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr