Osjetljivo područje

Održavanje vagine sretnom i zdravom: Pazite na ovih 10 stvari ako želite bolji seks

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 10:44 04.10.2016 / Rubrika:
Foto: giphy.com
0

Ako redovito vodite računa o vašem Venerinom brijegu iznutra i izvana, imat ćete manje problema, a time i bolji seks

Kada se radi o brizi cijelog tijela, malo žena najprije pomisli na jedan od najvažnijih dijelova, vaginu. Ovoj osjetljivoj škrinjici blaga pridaje se premalo pozornosti jer nam je još uvijek neugodno razgovarati o potrebama naše vagine, kako seksualnih, tako i onih vezanih uz zdravlje.

Ako redovito vodite računa o vašem Venerinom brijegu iznutra i izvana, imat ćete manje problema, a time i bolji seks. Ovo su neki od savjeta kojih se dobro pridržavati.

1. Vježbali ste? Odmah se presvucite

Young woman tying her pink sneakers to get ready for a run

Gljivice preživljavaju na vlažnom, toplom terenu. Bilo da se bavite plivanjem, vježbate u teretani ili kod kuće, odmah nakon završetka se presvucite kako biste smanjili rizik od nastanka infekcije.

2. Bolje izbjegavajte namakanje u kadi

Kupanje više od pola sata se ne preporučuje jer voda može narušiti pH faktor u vašoj vagini koji je prirodno kiseo kako bi loše bakterije držao podalje. Koristite blagi intimni gel bez mirisa primjerenog pH faktora te nikako ni ne pomišljajte na ispiranje rodnice.

3. I hrana pomaže

Yoghurt with Fresh Berries on Woden Table

Hrana bogata probioticima kao jogurt ili sir uvelike pomaže u očuvanju dobrih bakterija, kako u vašem želucu, tako i u vagini. Ako se često borite s infekcijama mokraćnih putova, okrenite se brusnici. U formi čaja ili tableta, svejedno je.

4. Jeste li probali vaginalni gel?

I seks može povećati pH razinu u vagini i tako dovesti do brojnih infekcija. Ako osjećate bilo kakvu neugodu tamo dolje, isprobajte hidratantni vaginalni gel koji uspostavlja zdravu i otpornu vaginalnu floru te štiti od suhoće rodnice.

5. Pazite na brisanje nakon nužde

Morning toilet

Ovo nikada nije naodmet ponoviti jer ne biste vjerovali koliko ljudi ovu svakodnevnu radnju radi pogrešno i riskira ozbiljnu zarazu. Nakon nužde uvijek se obrišite od naprijed prema natrag kako ne biste prenijeli opasnu E.coli i ostale bakterije iz probavnog trakta u vaginu ili uretru.

6. Rublje je važno

Već i sami znate da je pamučno donje rublje najbolji izbor za zdravlje intimnih dijelova jer najviše diše. Čipku, svilu i sintetiku čuvajte za posebne prigode, a preko noći spavajte bez gaćica (to ne znači nužno bez ičega) kako bi se vagina odmorila od konstantnog stiskanja.

7. I pravilan deterdžent radi razliku

Women's pink underwear dries.

Vaša vagina sadrži prirodna ulja i barijeru koja je štiti od infekcija, a kemikalije u deterdžentima za pranje rublja probijaju tu barijeru. Donje rublje radije perite na ruke što češće nekim blagim deterdžentom bez umjetnih kemikalija i mirisa.

8. Lubrikant na bazi vode

Lubrikanti tijekom seksa podmazuju vaginu i tako sprječavaju mikrooštećenja uzrokovana trenjem, no oni na bazi petroleja mogu iritirati unutrašnjost pa je bolje izabrati lubrikante na bazi vode. Neki vaginalni gelovi mogu čak poslužiti kao lubrikant.

9. Kegelove vježbe

Možda ste čuli za njih, ali ne znate kako se izvode? Kegelove vježbe podrazumijevaju stiskanje i opuštanje vaginalnih mišića, a njihovim redovitim provođenjem jačate i ostale mišiće blizu vagine što vas kasnije u životu može spasiti od inkontinencije. Ove vježbe također olakšavaju porod te poboljšavaju seks.

10. Držite se uspravno

Pogrbljeno držanje uzrokuje stres križne kosti koja je vezana uz vaginu i tako utječe na živce i protok krvi. Ako dugo sjedite, ustanite što češće i rastegnite te leđa uvijek držite ravna uz naslon stolca, nikako pogrbljena prema naprijed.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 10:44 04.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr