PETLJANJE, PUCANJE, GLJIVICE I SPORE

Odlazite spavati mokre kose? Stručnjaci tvrde da je to opasno (iz nekoliko razloga)

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 11.12.2016 / Rubrika:
Foto: esp2k/thinkstock
0

Ups. Ovi razlozi definitivno su nas uvjerili da više ne odlazimo spavati mokre kose…

Vječita je rasprava oko toga koliko bismo često trebali prati kosu, ali i oko toga je li kosu zdravije prati ujutro ili navečer, trebamo li je osušiti prije spavanja ili je u redu spavati i s mokrom kosom?

No, ako ste (kao i ja) jedna od osoba koje kosu peru navečer, prije spavanja, moramo vas razočarati – jer da, pranje kose prije spavanja zaista nije zdrava i pametna navika.

Prema pisanju britanskog Cosmopolitana, problem zapravo nije u tome kad perete kosu, već u tome što dosta ljudi opere kosu i zatim odlazi spavati s mokrom kosom. I upravo tako užasno oštećujemo vlasi, tvrde stručnjaci.

Petljanje i oštećenje kose

Comb brushing wet hair

Nije to zapravo ni toliko čudno, pišu s Cosmopolitana, jer preko noći se okrećemo i neprestano glavom prolazimo po jastuku, zbog čega nam se kosa petlja i zbog toga je svako jutro moramo raščešljavati, što ponekad baš i nije tako lak zadatak, barem iz mog iskustva.

No, kad se petljanje i mokra kosa spoje, dolazi i do pucanja vlasi te naša kosa vidno slabi. “Glavni problem s odlaskom u krevet mokre kose je taj što je kutikula (površinski sloj) kose puno više uzdignuta kad je kosa mokra, zbog čega je mnogim ženama mnogo teže raščešljati kosu kad je mokra nego kad je suha”, tvrdi Sally-Ann Travers, stručnjakinja za zdravlje kose i vlasišta iz The Catswold Trichology Centra i Theradome-a.

Gljivice i spore

Aspergillus fumigatus

Travers dodaje da, ukoliko ipak morate kosu prati navečer, prije odlaska na spavanje svakako je osušite ili je svežite u opuštenu pletenicu, kako bi spriječile petljanje i pucanje vlasi. Međutim, pletenica ipak baš i nije sto posto sigurna ni zdrava metoda, a za to pak postoji jedan sasvim drugi razlog…

Naime, ako vam petljanje i pucanje kose nisu dovoljno zastrašujući, ono što će vas vjerojatno odgovoriti od pomisli da više ikad prespavate mokre kose su – gljivice. Da, gljivice! A kako točno nastaju i zašto su one problem?

“Gljivicama su potrebni vlažni i topli uvjeti kako bi se razvile, a konstantno spavanje mokre kose može izazvati pretjerani rast gljivica ili čak plijesni na vlasištu, koje potencijalno mogu dovesti i do ozbiljnijih problema ili pak do peruti”, ispričala je Travers za Cosmo.

“Također, zbog istih toplih i vlažnih uvjeta, na vašem se jastuku mogu razviti spore, koje pak mogu doprinijeti problemu s disanjem, nastanku ili pogoršanju alergija ili rinitisu”, dodaje Travers. Prilično dobri razlozi za sušenje kose prije spavanja, barem što se mene tiče…

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:00 11.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr