Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Ispričajte nas, ogladnile smo 🍝

Od tjestenine se ipak nećete udebljati, kažu znanstvenici. Naravno, u slučaju da ne pretjerujete

Odlične vijesti, ljudi. Idemo proslaviti špagetima

Svatko tko je ikad u životu odlučio ‘malo paziti što jede’ ili krenuti na dijetu, prvo što bi izbacio iz prehrane bili bi ugljikohidrati. Sva ona fina peciva, tjestenina, kruh, kolači – sve smo si to zabranili. Ali sad je nova studija pokazala da tjestenina, koje se vjerojatno svi i najteže odričemo od svega navedenog, zapravo nije toliko loša koliko možda mislimo, piše Marie Claire.

Znanstvenici s odsjeka za epidemiologiju s Instituta za istraživanja, medicinu i zdravstvenu njegu Neuromed u Pozzilliju u Italiji proučavali su prehrambene navike 23 tisuće ljudi, a rezultati njihove studije su pokazali kako je konzumacija tjestenine ustvari smanjila rizik od pretilosti i povećanja indeksa tjelesne mase. “Naši su rezultati pokazali da konzumacija tjestenine u onim količinama koliko je svakom pojedincu potrebno doprinosi zdravijem indeksu tjelesne mase te smanjenju centimetara u struku”, tvrdi glavni autor ove studije, George Pounis.

Nemojte je izbacivati iz prehrane, ali nemojte ni pretjerivati, naravno

Znanstvenici su također dodali kako potpuno izbacivanje tjestenine iz prehrane “nije preporučljivo”, pogotovo obzirom da je ona jedna od ključnih namirnica mediteranske prehrane, koja je, važno je napomenuti, dokazano jedna od najzdravijih prehrana na svijetu. Naravno, kao i kod svega ostalog u životu, naglašavaju znanstvenici – ključ je u umjerenoj konzumaciji. Logično.

Dobar tek i samo umjereno

Sad trk u kuhinju i napravite si neke fine lazanje ili špagete al pomodoro s bosiljkom, onakve kakve je obožavala glumica Audrey Hepburn. Dobar tek i samo umjereno.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr