DOSTA JE STIGMATIZIRANJA

Objavila je kako vježba jogu u bijelim, krvavim tajicama i time poslala snažnu poruku

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 15.02.2017 / Rubrika:
Foto: casa_colibri/INSTAGRAM
0

Djevojke ne bi trebale odgađati svoj život jer se boje da će ih drugi ismijavati i ponižavati – samo zato što krvare

Stephanie Góngora, instruktorica joge koju na društvenim mrežama prati nekoliko stotina tisuća ljudi, na svom je Instagramu prije nekoliko dana objavila video kako vježba jogu u bijelim tajicama na kojima je prilično vidljiva crvena mrlja i time je htjela poslati jako važnu poruku.

Video je dosad pregledan više od 325 tisuća puta

I am a woman, therefore, I bleed. . It's messy, it's painful, it's terrible, & it's beautiful. . And yet, you wouldn't know. Because I hide it. . I bury things at the bottom of the trash. I breathe, ragged and awkward through the cramps, all the while holding onto this tight lipped, painted on smile. . Tampons? Shhh. We don't say those words out loud. Hide them. In the back pocket of your purse, in the corner of the bathroom drawer, at the very bottom of your shopping cart (please let me get a female cashier). . Events or engagements get missed. I'll tell myself it’s the PMS, sure, but it has more to with the risk of being "caught," at what…I'm not quite sure. . And I’m lucky. . Over 100 million young women around the globe miss school or work for lack of adequate menstrual supplies, & fear of what might happen if the world witnesses A NATURAL BODILY FUNCTION. . WHY? . Because hundreds of years of culture have made us embarrassed to bleed. Have left us feeling dirty and ashamed. . STOP PRETENDING. Stop using silly pet names like Aunt Flo because you're too afraid to say "I'm bleeding" or "vagina." Stop wasting so much effort hiding the very thing that gives this species continuity. . START talking about it. Educate your daughters. Make them understand that it can be both an inconvenience and a gift, but NEVER something to be ashamed about. Educate your sons so they don't recoil from the word tampon. So when a girl bleeds through her khaki shorts in third period (pun intended), they don't perpetuate the cycle of shame and intolerance. . This #StartSomethingSunday , I want to highlight @corawomen . . Cora Women is a 100% Organic tampon company. . But that’s not all. They are also breaking barriers. Making it ok to talk about periods, even on social media. Providing personalized, delivered tampon/pad orders right to your door. AND for every box purchased, donating a box of sustainable pads to girls who can't afford menstruation products. . Fuck yeah. That's the kind of stuff I can galvanize behind, NO money OR product needed. Just a mission I support on a topic we should ALL be talking about. . THIS IS JUST A LEAK, NOT FREE BLEEDING ✌🏽

A post shared by Steph Gongora (@casa_colibri) on

“Žena sam, i stoga – krvarim… Pomalo je neuredno, bolno je, užasno je, ali je i lijepo. A vi svejedno ne znate za to, zato što to skrivam. Zakopavam te stvari na dno kante za smeće. Dišem, pomalo neugodno i teško kad me uhvate grčevi, dok cijelo vrijeme zadržavam taj uski, namješteni osmijeh”, napisala je Stephanie ispod videa, a sve kako bi skrenula pozornost na to da menstruacija nije nešto o čemu bi se trebalo šutjeti i čega bismo se mi žene trebale sramiti.

Što su to tamponi?

“Tamponi? Ma što je to… Takve riječi ne izgovaramo na glas. Sakrijte ih. U stražnji džep vaše torbe, u neki kut ormarića u kupaonici, na dno kolica u dućanu (i molite se da na blagajni bude prodavačica). Događaji i dogovori bivaju propušteni. Reći ću si da je u pitanju PMS, dakako, ali zapravo je u pitanju rizik da nas ne uhvate u…čemu? Nisam sasvim sigurna… I ja sam još sretna… Više od 100 milijuna mladih žena diljem svijeta propušta školu i posao zbog nedostatka potrebnog pribora za menstruaciju i zbog straha da bi drugi ljudi mogli svjedočiti NORMALNOJ LJUDSKOJ TJELESNOJ FUNKCIJI… Zašto? Zato što su nas tijekom stotina tisuća godina u našoj kulturi učili da je sramotno krvariti. I ostavili su nas da se osjećamo prljavo i posramljeno. PRESTANITE SE PRETVARATI, prestanite koristiti smiješna imena poput Tetke Flo jer se previše sramite reći “Da, ja krvarim” ili “vagina”. Prestanite se toliko truditi sakriti jednu stvar koja našoj vrsti omogućava da se nastavi širiti. POČNITE govoriti o tome. Educirajte svoje kćeri. Recite im da je to ponekad neugodno, ali je isto tako i dar, no baš nikad nije sramotno. Educirajte svoje sinove kako se ne bi trgnuli svaki put kad čuju riječ tampon. Stoga, ako djevojka krvari kroz svoje kaki hlače na trećem satu, nemojte to ovjekovječiti krugom srama i netolerancije”, nastavila je Steph, a čini se kako je njena poruka došla do mnogih i većina komentara izrazito je pozitivna.

I vrijeme je da je poslušamo i napokon svi zajedno pokušamo skinuti stigmu s nečega što je potpuno ljudski i normalno, kako djevojke više ne bi bile primorane stopirati svoj život zbog srama i kako bismo onima koje nemaju mogućnost nabaviti sav potreban pribor to i omogućili. Jer menstruacija nije luksuz, menstruacija je sastavni dio žene.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 15.02.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr