Važno je znati

Ništa nije isto, pa ni tamo dolje: Kako se mijenja vagina sa 20, 30, 40…

Piše: Žena Net / Vrijeme: 19:01 05.09.2016 / Rubrika:
0

Kako starimo tako se i sve na našem tijelu mijenja. Lice dobiva bore, vrat se opušta, grudi spuštaju, a kosa sijedi. Zato vas ne bi trebalo čuditi što i vaša vagina prolazi kroz promjene

Sa 20 godina – stvari se smanjuju

Pubertet je napokon gotov i vaši organi su narasli do odgovarajuće veličine. Sve osim vanjskih usmina koje će se u ovom razdoblju početi smanjivati. Nemojte se iznenaditi ako primijetite da izgledaju tanje, to je posve normalno. Potkožno masno tkivo se s godinama smanjuje, pa je ovo potpuno prirodan proces.

 

Sa 30 godina – tamne sjenke

Hormonalne promjene koje nastaju usred trudnoće ili jednostavno s godinama mogu dovesti do toga da unutrašnje usmine postanu tamnije. Nemojte se brinuti ako primijetite da vaše usmine dobivaju 50 nijansi smeđe.

vagina

Veliko rastezanje

Jedan od velikih koraka u životu žene i njezine vagine može biti trudnoća. Točnije, za samu vaginu mnogo je važniji porod. Maternica se širi do veličine poveće lubenice tijekom trudnoće, pa se vraća u prvobitno stanje šest tjedana nakon poroda. Ovo je velika promjena i često ostavlja posljedice na vagini. Ali s vremenom i s dobrim vježbama, sve se vraća na svoje mjesto.

gaćice, vagina, žena

Sa 40 godina – ciklus se skraćuje

Iako se broj jajčanih stanica brzo smanjuje, menstruacija je i dalje tu. Međutim, ona s vremenom postaje sve kraća i kraća dok u jednom trenutku potpuno ne nestane. Ovo je razdoblje kada se organizam prirodno priprema za menopauzu.

žena, vagina klitoris

Sve se opušta

Vaše reproduktivne organe na mjestu drži niz tetiva, tkiva i mišića. S godinama, a uslijed viška kilograma, starenja ili intenzivnog vježbanja, ovi mišići slabe. Zato u ovom razdoblju možete imati osjećaj težine ‘tamo dolje’, kao i nekontrolirano mokrenje. Rješenje je u Kegelovim vježbama.

 

Sve više je suho

Niža razina estrogena utječe na bazno-kiselu ravnotežu u vagini, što može dovesti do raznih upala. Kao rezulatat svega toga, dolazi do osjećaja suhoće. Dobra vijest je da redoviti seks može ovo spriječiti.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 19:01 05.09.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr