Ljekovit

Nisi sigurna je li se bolje tuširati ujutro ili navečer? Ta odluka zapravo ovisi o tvojem karakteru, evo zašto

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 12.01.2018 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

“Ako imate neki problem i želite ga riješiti kreativno, a ne možete doći do rješenja, pustite vodu po sebi”

Nema boljeg osjećaja od jutarnjeg tuširanja koje razbuđuje ili večernjeg prije odlaska u krevet. Nekada odabireš jedno, nekad drugo, a ako nisi sigurna kada je zapravo najbolje vrijeme za tuširanac, stručnjaci na Sveučilištu Harvard kažu da sve ovisi o tvojem karakteru i što ti trenutno treba.

Shelley Carson, profesorica psihologinje na Harvardu tvrdi da jutarnje tuširanje potiče kreativnost tijekom radnog tjedna, piše Her. To je najbolje mjesto za oslobađanje kreativnih ideja jer smo opuštene, ali opet na oprezu.

Topli tuš uklanja stres


“Ako imate neki problem i želite ga riješiti kreativno, a ne možete doći do rješenja, pustite vodu po sebi. Tako će se moguće rješenje razvijati u pozadini vašeg uma jer će ih poticati nesvjesni procesi”, objasnila je CArson.

Kada smo opušteni, dodaje, naši kognitivni procesi se također opuštaju, obnavljaju i regeneriraju, a ideje i rješenja se pojave sami od sebe.

Bolje ćeš zaspati

S druge strane, ako nikako ne možeš zaspati, trk pod tuš. Carson kaže da će topli tuš u večernjim satima regulira tjelesnu temperaturu i olakšava padanje u san. “Onaj nagli nalet hladnog nakon tuširanja je prirodni induktor sna pa je tuširanje dobar način kojim možete uvjeriti tijelo da je vrijeme za spavanje”, objasnio je Christopher Winte, stručnjak s Američke akademije spavanja.

Opuštajuće tuširanje također smanjuje razinu kortizola što briše stres, a stručnjaci također preporučuju da malo promijeniš rutinu tuširanja tijekom tjedna kako bi potakla bolji san. Ugodno truširanje ;)

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 12.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr