NEKOLIKO OPASNOSTI

Nije slatko nego opasno: Nikad ne biste trebali dopustiti psu da klince poliže po licu

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:49 27.10.2016 / Rubrika:
Foto: IRYNA KAZLOVA/Thinkstock
0

Stručnjaci tvrde da je prilično opasno psu dopustiti da liže lice vašeg mališana, a osim bakterija, tu je još jedna opasnost

Naime, osim očitih opasnosti od bakterija, vaš pas lizanjem lica vašeg mališana možda baš i ne iskazuje privrženost.

Naime, na stranici DogNotebook.com stoji sljedeće: “I dok mnogi psi ljudima ližu lice tek kao znak miroljubivosti, drugi to čine kako bi dobili reakciju svojih vlasnika. Takvo ‘pogledaj me’ ponašanje znak je dominacije kod pasa, a lizanje lica ljudima kod nekih pasa može biti čak i znak uvođenja kontrole.”

Opasnost od zaraze salmonelom i brojnih drugih infekcija

3184286046_5fa3a26754_b

Thomas Kass, veterinar iz New Jerseyja, slaže se kako svojim psima ne biste trebali dopuštati da ližu lice i usta vaših mališana iz dva razloga: prvi su razlog bakterije, a drugi je pokušaj uspostavljanja dominacije psa nad djetetom.

“Mnogi ljudi danas svoje pse hrane sirovom hranom, primjerice sirovom piletinom. A to pse dovodi u opasnost od salmonele, a ako pas zatim ima kontakt s ljudskim ustima, i ta je osoba također u opasnosti od infekcije”, tvrdi Kass i dodaje kako je moguće, iako se rijetko događa, da psi na taj način na ljude prenesu i crve.

“Njihovi im jezici služe kao toaletni papir, jer njima brišu svoje intimne dijelove kako bi ih očistili”, dodaje Marc I. Leavey, specijalist iz Lutherville Personal Physicians-a. Leavey tvrdi kako su broj i raznolikost patoloških mikroba koji se na ovaj način mogu prenijeti zaista zapanjujući, a mnoge od tih bakterija otporne su na brojne antibiotike.

“Studije su potvrdile ove sumnje, a takvo ponašanje može dovesti do raznih infekcija u ustima, pa čak i onih sistemskih”, dodaje.

Ponašanje pasa i djece je nepredvidivo

969216968_81c7c7d256_b

No, uz to što se ovako mogu prenijeti bakterije i izazvati infekcije, vrlo je važno da svog psa naučite da on nije gospodar vašem djetetu.

“I dok mnogi od nas svoje ljubimce doživljavamo kao posvojene članove obitelji, ne želimo da naši psi imaju osjećaj da je ista situacija i s našim djetetom. Ustvari, može se dogoditi da pas postane zaštitnički nastrojen prema vlasnicima (i djetetovim roditeljima) te napadne dijete, u namjeri da ih obrani kad se dijete igra, vrišti ili plače u njihovoj blizini ili s njima”, objašnjava Ashanti W. Woods, pedijatar iz Bolničkog centra Mercy u Baltimoru.

Woods također predlaže da svog psa istrenirate na način da bude submisivan prema vašoj djeci. “Zbog toga što su i djeca i psi nepredvidivi u svom ponašanju, nije pametno da svog psa učite da je u redu kada liže lice vašeg djeteta”, tvrdi.

A dr. Leavey za kraj predlaže: “Kada vaš pas pokuša polizati lice vašeg mališana, ispred lica stavite ruku i dopustite mu da nju poliže – a zatim je temeljito operite prije nego krenete raditi bilo što drugo.”

 

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 12:49 27.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr