Neugodne promjene

Neki je dožive i u 20-ima: Ovo su uzročnici rane menopauze i evo kako ih možete spriječiti

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 09:04 20.11.2016 / Rubrika:
0

Ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, ne bojte se, to ne zači da ćete i vi

Sve više žena se suočava s preranom menopauzom koja se javlja oko četrdesete godine. Sveučilište Imperial provelo je istraživanje zbog čega se to događa.

Uzrok prerane menopauze

Zaključili su kako uzrok prerane menopauze ne leži u kontracepcijskim pililama kako se neko vrijeme mislilo, ali ima veze sa pušenjem jer ugljikovodici iz dima cigareta ubijaju jajne stanice.

Siromašnije žene su također u rizičnoj skupini zbog lošije prehrane i manje brige o zdravlju.

“U nekim slučajevima postoji i genetska povezanost. Ipak, ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, to ne znači da ćete i vi. To se može dogoditi i kao odgovor tijela na neku prijetnju. Ženski spolni sustav će se zatvoriti kao odgovor na stres, lošu prehranu i traumu, a u nekim slučajevima, više se nikada neće oporaviti”, kaže ginekolog Luciano Nardo.

“Nismo pronašli dokazi da ranije stupanje u pubertet znači i raniju menopauzu. Međutim, neki rezultati pokazuju da možda ipak postoji veza između datuma kada ste dobile menstruaciju i datuma kada ćete ući u menopauzu – ali to još nije potvrđeno”.

Svaka je žena jedinstvena i ima različitu količinu plodnih jajašaca i drugačiji način života, a sve to utječe na nastupanje menopauze, piše Daily Mail.

Epidemija prerane menopauze

menopauza

Nutricionistica Marilyn Glenville vjeruje kako su uzroci prerane menopauze vezani za stres i prehranu.

“Ako smo konstantno pod stresom, a današnje društvo je takvo da manje vježba, a više pije – menopauza će stići ranije nego što bi trebala. Možda ćemo u narednim godinama svjedočiti epidemiji prerane menopauze”.

Glavni problem biti će taj da žene neće moći zatrudnjeti prirodnim putem jer će ostati bez jajnih stanica. Dodatan problem predstavljaju dobijanje osteoporoze, raka debelog crijeva i jajnika.

Osim dvostruko veće mogućnosti da dobiju srčani udar ili kardiovaskularni poremećaj, žene u ranoj menopauzi pate od depresije, promjena raspooženja, iritacija, naleta vrućine, suhoće kože i vagine, smanjenja libida i infekcije mokraćnog mjehura.

Istraživanje je pokazalo kako žene koje su prošle kroz ranu menopauzu mogu, deset godina kasnije, završiti poput bolesnika s kroničnim bolestima, poput dijabetičara.

Gubljenje sposobnosti za rađanje je velika emotivna bol, naročito u mlađim godinama. Stručnjaci upozoravaju žene da razmisle prije nego što odlože zasnivanje obitelji.

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 09:04 20.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr