banner

Slobodno pitajte

Ne biste se trebale sramiti: Ovih 7 pitanja slobodno pitajte svog ginekologa (koliko god vam zvučala čudno)

Ovo je jako važno znati

Da, to se dogodilo svakoj od nas, napokon bi napravile plan i otišle do ginekologa, a u glavi bi nam stajalo tisuću pitanja koja ga moramo pitati. Ali kad bi došao trenutak da zapravo i izgovorimo nešto i pitamo ono što nas zanima, svako bi nam pitanje djelovalo previše čudno.

Ali, liječnici su složni kako je to velika pogreška – i ne, ne bismo se trebale sramiti bilo kojeg pitanja, koliko god nam se činilo čudnim i neuobičajenim, piše Glamour. “Ako ti misliš da je važno, mislimo i mi”, objašnjava ginekologinja Pari Ghodsi. “A osim toga što ćete biti mirnije, nećete ostaviti neko pitanje neodgovoreno, a što bi vas kasnije moglo sačuvati potencijalnih problema.”

Ginekolog Jason James također tvrdi: “Ako postoji nešto što vas zanima, ne može vam naškoditi ako pitate, kako biste otklonile sve potencijalne sumnje. Postoje šanse da smo već nekad čuli isto pitanje.” A evo tih sedam najčešćih ‘čudnih’ pitanja koja se bojimo postaviti, a trebale bismo se prestati bojati:

1. ‘Mirišem li čudno?’

Ovo je važno pitanje jer se može raditi o vaginalnoj infekciji, iako je vjerojatno sve u najboljem redu. No, nije na odmet pitati i provjeriti.

2. ‘Grudi mi nisu jednake veličine. Je li to normalno?’

Svaka žena u određenoj mjeri ima grudi nejednake veličine, no ako su one baš zaista vidno nejednake i to vas smeta, uvijek postoje rješenja, objašnjavaju ginekolozi (kirurški i ne-kirurški zahvati).

3. ‘Imam li čudan ‘okus’?’

Naravno, vaš liječnik neće provjeravati, ali će moći odrediti imate li infekciju zbog koje je došlo do ovog problema. Ili će vam pak objasniti da je sve u najboljem redu i da vas vaš partner možda jednostavno ne voli oralno zadovoljavati…

4. ‘Znače li ovi simptomi da imam spolno prenosivu bolest?’

Ovo je jako ��esto i jako važno pitanje, objašnjava James. “Bolje je da budete sigurne, nego da vam bude žao. Recite nam svoje simptome i mi ćemo ih testirati – i pomoći vam.”

5. ‘Jesu li mi stidne usne prevelike?’

Iako sve izgleda sasvim normalno, mnoge žene brinu o tome da im dolje nešto ‘ne štima’. No, ne bismo se trebale sramiti pitati ako nas zanima je li posrijedi neki problem ili je pak sve u najboljem redu. “Vidjeli smo ih mnogo i možemo reći jesu li vaše normalnog opsega, a ako nisu – zašto je tomu tako”, tvrdi James.

6. ‘Je li konstantni iscjedak normalan?’

Mnoge žene konstantno imaju iscjedak, a ako vas dolje ništa ne pecka, ne boli, ne svrbi niti on ima užasno neobičan miris, vjerojatno je sve u redu.

7. Kako znam jesam li sposobna doživjeti orgazam?

James tvrdi kako je anorgazmija (nemogućnost postizanja orgazma) izuzetno rijetka pojava, tako da je s vama vjerojatno sve u najboljem redu. Ipak, to ćete najbolje znati i provjeriti ako to isprobate same sa sobom, a ako se i dalje ‘ništa ne događa’, obratite se liječniku. “Često postoje opcije i tretmani kojima se rješava ovaj problem”, dodaje James.

Ali ono najvažnije što ste iz ovoga trebale naučiti jest – da je najgore šutjeti i da nema smisla da to radite. Ako vas nešto zanima, pitajte. Ne postoji glupo pitanje, postoje samo glupi odgovori (a oni koje će vam ginekolozi dati sigurno neće biti glupi)! ;)

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr