Neugodna pojava

Može li šminka biti kriva za pojavu ječmenca na očima? Evo što kaže stručnjakinja

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 12:47 10.12.2016 / Rubrika:
Foto: Flickr
0

Lijeganje u krevet s kompletnim make-upom ili šminkanje s prljavim kistovima može izazvati ozbiljne problem na koži, pogotovo u očnom području

Francesca J. Fusko, asistentica dermatologije na medicinskom fakultetu na planini Sinaj, kaže da svakodnevno šminkanje može lako izazvati očne infekcije poput ječmenca.

“Bakterije koje se zadržavaju u žlijezdama duž kapka ili nagomilavanje masnog sekreta dovodi do ječmenca, odnosno bolne crvene otekline na oku”, rekla je Fusko.

Ne dijelite šminku

Right upper eye lid abscess "stye or hordeolum"

Istraživanja pokazuju da se ječmenac javlja kod žena koje puno godina koriste određenu vrstu šminke. Tako se zatvaraju spomenuti kanali i dolazi do gomilanja sekreta. Povlačenje crte tušem ili olovkom za oči, nanošenje vodootporne maskare te ne uklanjanje šminke prije spavanja pridonose stvaranju infekcije.

Vrlo je bitno, dodaje Fusko, da provjeravate nije li vašoj šminci istekao rok trajanja. Ako je, odmah je bacite u smeće. Također, stvari poput maskare i tuša ne biste trebali dijeliti s ikime zbog razmjene bakterija.

Ječmenac nije toliko ozbiljni problem, ali narušava kvalitetu svakodnevnog života jer svrbi i smeta. Ako ga mažete odgovarajućom masti, a on ne prolazi, javite se oftamologu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 12:47 10.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr