Ajme fuj!

Loš dah ne uzrokuju samo luk, kava i cigarete već i ovih sedam iznenađujućih razloga

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:00 28.05.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Zadah se može riješiti, ali samo ako promijenite navike

Ako radite s ljudima, znate koliko je važno imati čiste zube i svjež dah kako oni koji su vam blizu ne bi pali u nesvijest. Međutim, nedovoljna higijena usne šupljine ili češnjak nisu jedini krivac lošeg daha, već i neke od sljedećih stvari, piše InStyle:

Dehidracija

Znate zašto ujutro imamo najgori zadah? Jer smo tijekom noći u stanju mirovanja i ne hidratiziramo se, a manjak vode u tijelu uzrokuje suha usta i neugodan dah. Ako vam zaudara iz usta tijekom cijelog dana, pijte dovoljno vode i primijetit ćete razliku.

Sportski napici

Iako obnavljaju elektrolite, sportski napici također mogu uzrokovati loš dah. Najbolje piće za hidrataciju je voda, a ne napici prepuni šećera i kiseline. Voda održava neutralan pH u ustima.

Pokvaren zub

Jako dobro znate da pokvaren zub uzrokuje jaaako loš dah i to 24 sata dnevno. Brinite se o zubima, to ne moramo posebno napominjati.

Loša higijena usta

Mnogi od nas zaboravljaju četkati jezik i koristiti zubni konac, a ova mjesta vrve bakterijama i ostacima hrane. Kad se to dvoje spoji dobijemo prilično ‘ubitačan’ smrad.

Sir

Aminokiseline u siru reagiraju s bakterijama u ustima i stvaraju sumporne spojeve, odnosno smrdljivi kaos. Najbolje operite zube poslije konzumiranja sira.

Crveno meso

Isto se događa i kad pojedete crveno meso jer su proteini u mesu izgrađeni od aminokiselina sličnih onima u siru i mliječnim proizvodima.

Bolest

Osim bolesti desni, krivac za zadah mogu biti i druge bolesti poput gastroezofagealne refluksne bolesti. Radi se o poremećaju u probavnom traktu pri kojem se kiselina vraća u jednjak i tako oštećuje sluznicu.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:00 28.05.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr