Provjerite

Lažna uzbuna ili trudnoća: 14 ranih znakova koji vam govore da ste u drugom stanju

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:06 11.11.2016 / Rubrika:
Foto: Ernesto Andrade/Flickr
0

Ukoliko ste užasno iscrpljene i seksualna želja vam je nikakva, moguće je da ste u drugom stanju…

Svaka se žena barem nekoliko puta našla u situaciji da pomisli kako je možda trudna, pogotovo ako se dogodi da vam menstruacija kasni po nekoliko dana.

No, u većini slučajeva radi se tek o lažnoj uzbuni i ne znači da bismo već pri prvom znaku mučnine trebale odlaziti po test za trudnoću.

Ipak, uspješna ginekologinja tvrdi kako su ovo neki od najčešćih ranih znakova trudnoće, a ukoliko se dogodi da se prepoznate u njima, tada biste ipak trebale provjeriti postoji li mogućnost da u drugom stanju.

Osjećate mučninu

U trudnoći se normalna količina hormona rapidno povećava, što utječe na probavu i želucu otežava probavljanje hrane, objašnjava Maria Sophocles, ginekologinja i medicinska direktorica privatne prakse Women’s Health Care iz New Jerseyja.

No, ono vjerovanje kako se u trudnoći javlja isključivo JUTARNJA mučnina je zapravo mit, jer mučnina može trajati cijeli dan, a ne samo kad se probudite. A obično počinje otprilike četiri tjedna nakon početka zadnje menstruacije.

Za sve žene koje žele ostati trudne valja naglasiti kako je mučnina pozitivna nuspojava, jer je ona znak zdrave i normalne trudnoće.

Ukoliko osjetite da su mučnine naglo nestale, javite se svom liječniku, jer do spontanih pobačaja često dolazi kad se razine HCG proteina smanje (a upravo to zaustavlja mučnine).

Užasno ste iscrpljene

“To ide otprilike ovako – nakon što ujutro ustanete, već ćete oko 10 sati poželjeti ponovno zaspati. I taj je umor neopisivo drugačiji od svega što ste do tada doživjele”, objašnjava doktorica Sophocles.

Povećale su vam se grudi

Ukoliko su vam se povećale grudi (a uz to vam nije stigla ni menstruacija) vrlo je vjerojatno da ste trudne.

Grudi su u trudnoći nešto veće nego onda kad vam se malo povećaju prije menstruacije, a bit će i prilično osjetljive na dodir čak nekoliko dana zaredom. A što dulje traje ta osjetljivost, trudnoća je vjerojatnija.

Došlo je do slabijeg krvarenja

Ukoliko dobijete slabiju menstruaciju koja traje dva do tri dana, to bi mogao biti prilično zbunjujući znak da ste trudne.

To je zato što pet do 10 dana nakon oplodnje, oplođeno jajašce probija sluznicu maternice, zbog čega dolazi do slabijeg, uranjenog krvarenja.

Ovo se ne događa svakoj ženi, ali ukoliko se dogodi i nakon tog slabijeg krvarenja ne dođe do prave menstruacije, šanse da ste trudne prilično su velike.

Koža oko bradavica vam je potamnila

Zbog promjene u količini hormona, u prvih nekoliko mjeseci trudnoće može doći do tamnjenja ili širenja kože oko bradavica.

Ispod pupka vam se pojavila tamna, uspravna linija

Do ovakve promjene također dolazi zbog značajne promjene u razini hormona u trudnoći.

Obrazi su vam također nekako tamniji

Takozvana “trudnička maska”, odnosno naglo tamnjenje obraza, također se događa zbog, već vjerojatno pogađate, promjene razine hormona tijekom trudnoće.

Iako se to obično događa u kasnijem periodu trudnoće, kod nekih se žena može javiti i puno ranije.

A ukoliko vas ova promjena na koži zabrinjava i više nego činjenica da bi mogle biti u drugom stanju, ne brinite – nakon trudnoće se sve tamnije mrlje povuku.

Jedu vam se čudne kombinacije hrane

Doktorica Sophocles tvrdi kako je u trudnoći neprestano imala žudnju za omletom od bjelanjaka s pestom i gorgonzolom. Što je, pa, dosta čudna kombinacija.

Iako liječnici još uvijek nisu sigurni zašto trudnice imaju ovakve neobične žudnje za hranom, Sophocles tvrdi kako se one javljaju u prilično ranom stadiju trudnoće.

U isto vrijeme, određena hrana vam se počinje gaditi

U trudnoći se osjet mirisa toliko pojačava da vam često može biti slabo ukoliko osjetite miris namirnice koju ne volite.

Imate grčeve u trbuhu (a nemate menstruaciju)

Ukoliko osjećate česte grčeve, kakve obično imate za vrijeme menstruacije, ali sada menstruaciju niste dobile, vjerojatno ste u drugom stanju.

Neke žene ovakve grčeve osjete tek jednom, no ukoliko su oni česti, trebale biste otići liječniku, jer oni isto tako mogu biti i znak spontanog pobačaja.

Seksualna želja je nestala

Prva tri mjeseca trudnoće neprestano vam je slabo i umorne ste, zbog čega baš i nemate neku želju za seksom.

Iako to nema toliko veze s hormonima, stručnjaci tvrde kako se seksualna želja normalizira nakon prva tri mjeseca trudnoće (upravo kad prestaju česte mučnine).

Niste se udebljale

Iako se često smatra kako se tijekom trudnoće neprestano nakupljaju kilogrami, to nije točno.

Sophocles kaže kako se u ranim fazama trudnoće gotovo uopće ne debljate.

Doslovno biste mogle pojesti vola

Hormoni tijekom trudnoće poremete probavu, dok u isto vrijeme vaše tijelo uporno traži hranu kako bi dobilo energiju za razvoj djeteta. I upravo zato su trudnice, pogotovo na početku trudnoće, neprestano gladne.

Vid vam je nekako slabiji

Sophocles upozorava kako je ova nuspojava iznimno rijetka, no kod nekih žena vid u trudnoći zaista može pomalo oslabiti.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 19:06 11.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr