POKAZALA STUDIJA

Ključ za liječenje policističnih jajnika možda se nalazi u vašim omiljenim namirnicama

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 18:02 04.11.2016 / Rubrika:
Foto: Luis Heras/Flickr
0

Znanstvenici s kalifornijskog Sveučilišta tvrde kako bi se ključ za liječenje policističnih jajnika mogao nalaziti u vinu i čokoladi

Naime, resveratol, polifenol koji se nalazi u crnom grožđu, crnom vinu, bobičastom voću, čokoladi i kikirikiju, mogao bi pomoći uravnotežiti hormonalni sustav kod žena koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS). A upravo je taj sindrom vrlo često odgovoran za neplodnost žena u reproduktivnoj dobi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu suplementima resveratola uspjeli su uravnotežiti razinu hormona kod 30 žena koje su patile od sindroma policističnih jajnika, a rezultati studije objavljeni su u magazinu Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Simptomi se mogu javiti prilikom prve menstruacije

Ovaj se sindrom obično dijagnosticira kad žena dođe u reproduktivnu dob, a prvi se simptomi mogu javiti rano, već prilikom prve menstruacije.

Učestalost ovog sindroma iznosi između 15 i 20 posto u mlađoj životnoj dobi, odnosno 25 posto u adolescentskoj dobi, dok je u menopauzi učestalost 10 posto.

Ženama sa sindromom policističnih jajnika folikuli ne sazrijevaju dovoljno da bi došlo do oslobađanja jajašaca (ovulacije), a iz još uvijek nejasnih razloga ovaj sindrom dovodi do uneravnoteženosti hormona te se zbog promjene jednog hormona automatski mijenja i drugi.

Povećana proizvodnja hormona

Uobičajeno je da jajnici proizvode manju količinu muškog hormona testosterona, no kod žena s policističnim jajnicima proizvodi se mnogo veća količina, zbog čega dolazi do pojave akni, debljanja, ubrzanog rasta dlaka, prorjeđivanja kose, prekida ovulacije, a u težim slučajevima čak i do razvijanja dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici su uspoređivali razinu hormona u krvi pacijentica na početku i na kraju praćenja njihova stanja te su ustanovili da je kod žena, koje su tri mjeseca uzimale resveratrol, razina testosterona pala za 23,1 posto, dok je kod pacijentica koje su uzimale placebo razina testosterona pala za 2,9 posto.

Zaštita protiv dijabetesa tipa 2

Ono što su znanstvenici također otkrili ovim istraživanjem jest da bi resveratrol mogao imati i zaštitnu ulogu kad je u pitanju dijabetes. Naime, tijekom tri mjeseca uzimanja resveratrola žene su postajale osjetljivije na inzulin, zbog čega znanstvenici zaključuju da bi on mogao poboljšati sposobnost organizma da iskoristi inzulin te na taj način smanji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 18:02 04.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr