tehnika '4-7-8'

Kad dotaknete gornje nepce jezikom i dišete, evo što se događa u vašem tijelu

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 18:00 26.11.2016 / Rubrika:
Foto: AntonioGuillem/Thinkstock
0

Nekoliko korisnih savjeta i trikova

Užasan je osjećaj kad navečer ne možete zaspati, a pogotovo kad ujutro imate važan događaj na kojem morate biti svježi i odmorni.

Ali čak i kad se ne radi o nekom važnom događaju, potreban vam je kvalitetan san kako biste mogli normalno funkcionirati na poslu te kako biste ostali zdravi.

Ako vam se često događa da vas hvata nesanica, postoji par trikova koje biste mogli isprobati. Jednostavni su.

Duboko disanje

Beautiful young woman sleeping in bed

Za početak probajte s dubokim disanjem. Usporite, legnite, opustite se i udahnite duboko nekoliko puta. Na taj ćete način opustiti mozak i dopustiti sebi da prestanete razmišljati o nevažnim stvarima, što će vam olakšati da zaspite.

Duboko disanje vašem parasimpatičkom živčanom sustavu, koji utječe na sposobnost opuštanja, daje kontrolu nad simpatičkim sustavom, koji je pak odgovoran za naše automatske odgovore na podražaje te za pobuđivanje adrenalina.

No, postoji još jedna daleko zanimljivija tehnika koju možete isprobati protiv nesanice.

Tehnika ‘4-7-8’

A radi se o tehnici pod nazivom ‘4-7-8’, koja funkcionira na sljedeći način: Prvo uspravno sjednite na krevet i zatim jezikom dotaknite nepce iza gornjih zubi, udahnite na nos četiri puta, zatim držite dah otprilike sedam sekundi te na kraju izdahnite  8 puta. I u tom trenutku trebali biste čuti zvuk zraka koji prolazi pored vašeg jezika.

Ponovite vježbu četiri puta i pokušajte se opustiti najviše što možete te se fokusirajte samo na disanje.

Promjena životnih navika

Runner athlete running on forest trail.

No, osim ovih jednostavnih vježbi, pokušajte promijeniti neke životne navike kako bi vam odlazak u krevet bio manja gnjavaža. Alkohol definitivno odmaže kvalitetnom snu, a ono što pomaže je – tjelesna aktivnost. A ako se ne možete natjerati da promijenite neke loše navike, sjetite se koliko je dobar san bitan za zdravlje.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 18:00 26.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr