Mi smo se zabrinule

Jesu li i vaše mame imale teoriju o tome? Evo koliko dugo ne smijete van nakon pranja kose i kako vas to može ubiti

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 13:23 26.10.2016 / Rubrika:
0

Sve smo se kao djeca i tinejdžerice naslušale one dobre stare mamine i bakine izreke: ‘Ne idi van s mokrom kosom!’

Iako mnogi tvrde kako je riječ o jako rasprostranjenom mitu, stručnjaci upozoravaju kako su naše mame i bake zapravo cijelo vrijeme bile u pravu.

Prebacite se na ovu neobičnu tehniku pranja kose i više nećete imati osjećaj težine

Naime, ova navika može vam donijeti gadne posljedice – od jakih glavobolja do meningitisa.

Opasno za zdravlje

long haired woman drying hair in bathroom

Ako mislite kako ste zaštićene jer ste kosu potpuno osušile fenom, varate se – kosa samo naizgled izgleda suha, a vlaga se zadržava u folikuli dlake, piše SimoneDigital.

Nekoliko sati nakon pranja kose, pore na glavi su potpuno otvorene jer apsorbiraju vodu. Zbog toga je i prokrvljenost na tom području veća i naš je imunološki sustav izloženiji štetnim utjecajima.

Od prehlade do mogućeg kobnog meningitisa

‘Najlakše’ posljedice izlaganja vlažnog vlasišta vjetru su glavobolja i prehlada, onosno upala sinusa, ali može vam se dogoditi i nešto mnogo strašnije – facijalis i meningitis.

Facijalis je upala živca koji je odgovoran za mišiće lica, a može rezultirati i trajnom ukočenošću. Meningitis je upala moždane ovojnice koja može imati smrtonosni ishod.

Ako ne možete biti u kući dok se kosa potpuno ne osuši, glavu po vjetrovitom vremenu zaštitite kapom ili šalom, a ne bi bilo loše da preko svega prebacite i kapuljaču.

Piše: Vanda Poljak / Vrijeme: 13:23 26.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr