Nije bezazlena

Jeste li znali da zbog urasle dlačice možete završiti i u bolnici? Evo kako je uspješno ukloniti i spriječiti urastanje

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:01 06.11.2016 / Rubrika:
Foto: Voyagerix/Thinkstock
0

Ako se ne uklone na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne komplikacije

S uraslim dlačicama susrećemo se skoro svaki dan na različitim mjestima, a najviše na bikini zoni. Bilo da to područje depilirate britvicom, epilatorom ili voskom, uvijek će se naći neka dlačica koja je baš odlučila zagorčati vam život.

Prvo se pojavi mala upaljena točkica koja može narasti do veličine badema. To se događa jer određene dlačice ostaju zarobljene u unutrašnjosti, gdje izazivaju infekciju. Ovakve dlake mogu nastaviti rasti ispod kože i ako se ne uklone na vrijeme, mogu izazvati ozbiljne komplikacije poput ciste koja se može razviti u nešto još gore.

Čak 30 psoto ljudi na koži nosi bakteriju stafilokok koja čak može stvoriti čir kada uđe u kožu. Ona se lako provuče kroz mali rez od brijanja, uklanjanja dlačica voskom, znači svakog minijaturnog oštećenja na koži. Ako vidite da se nešto čudno događa s upaljenim područjem, odnosno da ono raste i jako je bolno na dodir, pravac liječniku.

Kako ukloniti uraslu dlaku?

Douche shower gel,body lotion,shower relaxing muscles.Depilation,anti cellulite

Iako vam na pamet odmah pada da napravite operaciju pincetom, ne pomišljajte na to jer nije higijenski i lako si možete prenijeti bakterije. Umjesto toga pokušajte sljedeće:

1. Istuširajte se toplom vodom

Topla voda otvara pore i omekšava područje s uraslom dlakom da bismo ju kasnije lakše uklonili.

2. Nježno napravite piling

Dobro napravite piling na onom dijelu tijela gdje se pojavila urasla dlaka kako biste uklonili mrtve stanice kože i omogućili si bolji pristup dlaci. Psolužiti vam može i kombinacija šećera/soli i maslinovog ulja.

3. Pomognite si eteričnim uljima

Nakon što ste kožu osušili ručnikom, štapić za uši natopite eteričnim uljem hamamelisa ili čajevca i lagano izmasirajte upaljeno mjesto. Ova ulja smiruju upale i lagano isušuju kožu pa je dlaka dostupnija. Postupak ponavljajte dva puta dnevno.

4. Uklanjanje dlake

Nikako ne stiščite upaljeno mjesto. Dlaka će biti vidljiva tek kad se upala smiri pa tek onda pincetu umočite u medicinski alkohol i lagano izvadite dlaku. Nakon toga, mjesto gdje je bila dlaka prebrišite alkoholom kako ne bi došlo do infekcije.

Kako spriječiti urastanje dlačica?

Homemade sugar scrub with mint leaves and essential mint oil

Piling

Prva i najvažnija stvar je redoviti piling prije depilacije jer on uklanja mrtve stanice koje guše folikul dlake.

Britvica

Ako dlačice uklanjate britvicom, češće ih mijenjajte jer  tupa britvica isto pogoduje urastanju dlačica. Također, uvijek se brijte u smjeru rasta dlaka.

Hidratacija

Nakon depilacije kožu lagano isperite hladnijom vodom te nanesite mlijeko za tijelo koje smiruje crvenilo i omekšava kožu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:01 06.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr