Evo što kažu istraživanja

Istina ili mit: Trebamo li prestati koristiti dezodoranse zbog rizika od raka dojke?

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:56 05.10.2016 / Rubrika:
0

Karcinom dojke je u porastu i još se raspravlja tko je glavni krivac

Pretilost, činjenica da žene piju više alkohola i da su manje aktivne nego prijašnje generacije su poznati faktori rizika. No, da li dio krivnje leži i u dezodorantima? Antiperspirantima? Većina antiperspiranata koristi komponente na bazi aluminija kako bi prevenirali znojenje, blokirajući žlijezde znojnice. Dezodoranti ne spriječavaju znojenje nego maskiraju miris znoja i mogu imati još nešto kemikalija za ubijanje bakterija, ali ne sadrže aluminij.

Puno proizvođača koristi riječ dezodorant, a radi se o antiperspirantima. Već neko vrijeme postoje sumnje da aluminijske soli u antiperspirantima mogu povećati rizik karcinoma dojke ako se upotrebljavaju dugo vremena. Iako proizvođači tvrde da je proizvod posve siguran, broj potrošača koji traže proizvode bez aluminija, raste. Dobrotvorna udruga Cancer Research UK stavila je objavu na svoju web stranicu “glasine da dezodoranti i antperspiranti mogu uzrokovati karcinom su počele jednim obmanjujućim mejlom. Ne postoje dokazi da bi to bilo točno.”

Stručnjaci smatraju da mnoge studije koje istražuju tu povezanost nisu bile dovoljno opsežne, manjkave su, nejasne ili posve nevjerovatne.

Ali mogu li stručnjaci pogriješiti?

Nova, intrigantna studija, objavljena prošlog tjedna koju su proveli znanstvenici sa sveučilišta u Genovi, našla je da dugotrajno izlaganje aluminijum kloridu, komponenti koja se široko koristi u dezodorantima, može potaknuti nastanak vrlo agresivnih tumora koji se mogu širiti u različite dijelove tijela. Sumnja se da se komponenta u tijelu možda ponaša kao estrogen, hormon koji hrani tumore dojke. Profesor Andre Pascal Sappino, onkolog velike reputacije, ide tako daleko da zaključuje da bi trebalo izbjegavati koristiti, ispod pazuha, proizvode sa aluminijskim solima.

Odmah nakon objave studije javili su se oponenti smatrajući da žene ne bi trebale prestati koristiti ove proizvode ističući da je studija rađena na miševima, a ne na ljudima. Veća studija rađena na ljudima nije utvrdila vezu. “Ako strahujete od karcinoma dojke, fokusirajte se na one stvari za koje pouzdano znamo da su rizični faktori. Održavajte dobru težinu, vježbajte redovno i ne pijte alkohol”, protivnici kažu.

Studija, iako rađena na miševima, a ne na ženama kroz dulje vrijeme, pokazuje da aluminij može izazvati kancerogene promjene stanica i pokrenuti tumore koji nastaju izvan dojki, kaže profesor Chris Exley sa Keele University. Tisuće stvari se otkrilo prvo kod životinja. Najbolji prvootkriveni inzulin nađen je na pankreasu pasa.

Opasni aluminij

Ova studija je jedna od većeg broja ozbiljnih znanstvenih istraživačkih projekata o povezivanju aluminija sa karcinomom dojke koje se provode zadnjih nekoliko mjeseci. I sve imaju velik broj sudionika. Biti će zanimljivo vidjeti njihove zaključke. Postoji i drugi razlog zašto se misli da aluminij koji se javlja u antipersprantima već u 19. stoljeću, može imati veze sa karcinomom dojke. Studije pokazuju da su razine aluminija veće u vanjskoj gornjoj regiji dojke, a to je i dio, gornji vanjski kvadrant, u kojem se javlja više tumora.

Broj tumora u tom kvadrantu narastao je sa 30 posto od dvadesetih i tridesetih godina, na oko 57 posto, danas. Neki će reći da je to zato jer žene nose više tereta danas nego prije. Profesorica onkologije Philippa Darbre koja je 2001.godine prva progovorila o vezi komponenti aluminija i karcinoma dojke, vjeruje da je rizik upotrebe antiperspiranata puno složeniji nego samo aluminij. U prvom redu tu su parabeni koji se koriste da sačuvaju svježinu proizvoda. Njoj nije jasno zašto udruge za karcinom i kreatori propisa zauzimaju neutralnu poziciju.

Bezaluminijski preparati

Profesorica Darbre kaže da ne koristi antiperspirante od 1995.godine kada je započela istraživanje. Poslije 3 mjeseca neupotrebe prestala se znojiti i samo se pere sapunom i vodom. Nitko u njezinoj obitelji ne koristi dezodorane, a lijepo mirišu.

Predstavnici kozmetičke industrije kažu da reagiraju na sve zahtjeve konzumenata i dodaju da nije moguće determinirati zašto se jedan proizvod bira umjesto drugoga jer je izbor kozmetike vrlo osobna stvar. “Spektar proizvoda je vrlo širok i udovoljava svačijem načinu života, potrebama i budžetu”, kaže glasnogovornik udruge kozmetičke industrije komentirajući upotrebu bezaluminijskih dezodoranata.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 16:56 05.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr