Ublažite bolove

Imate mengu i glava vam otpada? Evo što je tome uzrok i na koji način si možete pomoći

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:03 20.10.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Prema rezultatima nove studije, razdražljivosti i konstantnoj gladi pridružila se još jedna dosadnjakovićka – migrena

Iako ono uvriježeno mišljenje da su žene živčane i osjetljive samo kada imaju menstruaciju uopće ne drži vodu, ne možemo osporiti da nam se u tom periodu raspoloženje mijenja deset puta na dan. Stalno smo gladne, malo i bezvoljne i sa svima bismo se svađale.

Prema rezultatima nove studije, ovim prilično zanimljivim simptomima pridružio se još jedan – migrena. Otkriveno je da je upravo menstruacija uzrok ovih teških glavobolja u žena koje su i inače njima sklone.

Za sve je krivo željezo


Neurolozi smatraju da migrene nastaju zbog manjka željeza u organizmu koje odlazi s menstrualnom krvi. Ovo su zaključili prema medicinskim podacima 115 žena koje su zatražile liječničku pomoć zbog velikih bolova u glavi. Od 85 žena koje su i ranije patile od migrena, čak 35 % njih imalo je i migrenu na kraju menstrualnog ciklusa.

Migrena zna trajati jako dugo, a ove žene, kaže studija, trpile su bolove puna dva dana, s tim da je jedan dan bio posebno jak.

Zaključak jest da migrene tijekom menstruacije ipak nastupaju zbog anemije, a ne smanjenja proizvodnje hormona estradiola kao što se prije mislilo. Bilo bi dobro da je tako jednostavno, no neki neurolozi tvrde da ne treba odmah izbaciti hormonalne utjecaje s popisa jer migrena može nastupiti zbog niza čimbenika.

Kako možete ublažiti ovu užasnu bol?

Probajte uzmiati dodatke prehrani s višom koncentracijom željeza, kao i hranu bogatu željezom poput crvenog mesa, iznutrica, jaja, lisnatog povrća, mahunarki, riba i školjki.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 18:03 20.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr