VAŽNO JE ZNATI

Dijabetes nije staračka bolest: Samo 30 minuta šetnje dnevno, dobra je prevencija od razvoja bolesti

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:12 04.11.2016 / Rubrika:
Foto: Thinkstock
0

U sklopu Svjetskog dana dijabetesa koji se obilježava svake godine 14. studenog, Zagrebačko dijabetičko društvo organizira rekreativno-edukativnu šetnju

Šetnja se, naime, organizira kako bi na što bolji način osvijestili važnost prevencije ove bolesti, te promovirali fizičku aktivnost kao važan faktor kod oboljelih osoba. Rekreacija kreće podno Medvednice i ima simbolični naziv “Pokreni se! Šetnjom pobijedi dijabetes!”, a održat će se u subotu, 5. studenoga 2016. od 10 do 15 sati . Početna točka šetnje biti će kod Tunela, kroz poučnu stazu Bliznec te s krajnjim ciljem kod Pilane. tko dođe, moi će obaviti i stručnu kontrolu šećera u krvi te dobiti i poklon iznenađenja, ističu iz organizacije.

30 minuta dnevno je dovoljno

Svatko tko želi zdravo živjeti treba vježbati, ali za osobe oboljele od dijabetesa, Vježba je dobra za svakog od nas, a osobito je važna kod dijabetičara jer štiti od mikrovaskularnih i makrovaskularnih komplikacija dijabetesa. Čak 30 minuta na dan umjerene vježbe, kažu stručnjaci, kao što je hodanje, pruža oboljelima sve što im je potrebno i spriječava daljnje razvijanje bolesti.

Dijabetes nije staračka bolest

Iako se misli kako je dijabetes bolest koja najčešće pogađa starije ljude i one koji ne vode računa o zdravoj prehrani, dijabetes tipa 1 najčešće se razvija kod mladih i djece, a čak 86 000 djece oboli od ove bolesti svake godine. Uz tip 1, najčešći oblik dijabetesa je tip 2, kojeg ima 90% oboljelih od dijabetesa. Tijelo kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 ne proizvodi dovoljno inzulina ili stanice jednostavno ne reagiraju na njega. Činjenica da bi čak do 70 % slučajeva nastanka dijabetesa tipa 2 moglo biti spriječeno ili odgođeno usvajanjem zdravog stila života, dovoljan je razlog da se ljudima pokaže kako je i mala promjena životnog stila sasvim dovoljna.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:12 04.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr