Užas!

Deset stvari koje svakodnevno koristimo zapravo nas polako, ali sigurno truju

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:21 19.12.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Neke od njih pridonose razbolijevanju i šire zarazu godinama, a da toga nismo ni svjesni

Jutro je najbolje započeti toplim tušem, i osvježavajućim pranjem lica i odmah se osjećate kao nova osoba. Zatvorite tuš, stanete na kupaonski tepih i dobro operete zube. Sve bi to bilo idealno da nije opasnije nego što mislite.

Iako je toliko teško za povjerovati, stvari koje svakodnevno koristite za osobnu higijenu, mogu vas koštati zdravlja. Neke od njih pridonose razbolijevanju i šire zarazu godinama, a da toga niste ni svjesni.

Evo u čemu se krije opasnost:

1. Četke za lice

Hygienic equipments, on light background

One fantastične četke koje savršeno uklanjaju mrtve stanice kože zasigurno vrve bakteirjama i plijesni ako ih ostavljate pored kade ili u tuš kabini. Prije nego krenete čistiti lice, prvo očistite četku antibakterijskim sapunom. Zatim je operite toplom vodom te ponovite postupak sa blagim šamponom.

2. Sapun

Klasični tvrdi sapuni koji najčešće stoje na umivaoniku također su utočište raznih bakterija. Iako se cijeli svijet sastoji od bakterija i živimo s njima, neke od njih nikako ne želimo blizu svog organizma.

Sapun održavajte čistim i isperite ga svaki put prije i nakon korištenja. Ako ste zdravi, vaš organizam uspješno će eliminirati neke zločeste bakterije. U suprotnom, tekući sapun za vas je bolji odabir.

3. Četkica za zube

Woman brushing cleaning teeth in bathroom

Ako ne spuštate dasku od wc-a odmah kada pustite vodu, mikrobi i bakterije iz mokraće i izmeta putuju po zraku i lijepe se na sve što stignu, uključujući i vašu četkicu za zube. Četkice mijenjajte što češće, a onu koju sada koristite dezinficirajte alkoholom.

4. Mrežice i spužvice za pranje

Ne biste vjerovali koliko su ove stvari zapravo zmazane i prekrivene raznoraznim bakterijama, plijesni i mrtvim stanicama kože. Već nakon tjedan dana korištenja mogu biti potpuno neupotrebljive. Iako je praktično, nemojte ih držati u tušu već ih pustite da se osuše na manje vlažnom mjestu. Također, redovito ih mijenjajte.

5. Perilica za rublje

Woman Doing Laundry Reaching Inside Washing Machine

Nikada ne čistite vrata i gumu perilice rublja? Kako onda možete očekivati da će vam odjeća biti čista? Svakih mjesec dana ulijte malo jabučnog octa u spremnik za prašak i pustite je neka pere. Osim što ćete ovako otopiti zaostali kamenac od tvrde vode, vaša perilica bit će dezinficirana i bez neugodnih mirisa.

Poslije svakog pranja, uklonite vodu, moguću kosu koja je otpala s odjeće i ostatke praška sa zaštitne gume te prebrišite vrata perilice.

6. Glava tuša

Nakon nekog vremena, na glavi tuša mogu se namnožiti bakterije M.avium koje izazivaju rak pluća. Kako je održati čistom? Jednostavno, namočite je u bijeli ocat, pustite neka stoji neko vrijeme i to je to.

7. Toaletni papir

Woman using toilet in morning

Baš kao i četkice za zube, toaletni papir vjerojatno je prekriven mikrobima iz wc školjke, a sve što možete napraviti jest držati dasku poklopljenom.

8. Ručnici

Ručnici su sakupljači vlage, mrtvih stanica kože i bakterija pa ih se treba mijenjati barem jednom tjedno, a one za lice trebalo bi i češće.

9. Kutijice za leće

Colored contact lenses

Oči su osjetljiv organ i malo im treba da se na njima razvije infekcija. Oni koji nose leće često danima ne mijenjaju otopinu koja se nalazi u kutijicama za pohranu, a trebala bi se mijenjati svaki puta kada skidate leće. Također, kutijicu je dobro baciti i kupiti novu svaka tri mjeseca kako biste smanjili mogućnost infekcije.

10. Čistilice za lice

Mnogi gelovi za čišćenje lica imaju poklopce ispod koji se talože ostaci sasušenog gela popraćeni bakterijama. Redovite ih perite i prozračujte kupaonicu.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 16:21 19.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr