o pozitivnoj slici o samima sebi

Cura je objavila fotke u trapericama različitih veličina koje joj sve savršeno pristaju i time poslala snažnu poruku

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:50 26.12.2016 / Rubrika:
Foto: facebook
0

Veličine očito određuju subjektivne preferencije modne industrije koja ih iz dana u dan mijenja, a da toga uopće nismo ni svjesni

Amerikanka Deena Shoemaker nedavno je odlučila napraviti generalku u ormaru, i kad je pregledavala sve svoje traperice shvatila je jednu prilično zanimljivu, ali i dosta šokantnu stvar. A to je, naime, sljedeće.

Shvatila je koliko različitih veličina traperica zapravo postoji u njenom ormaru te kako joj jednako savršeno pristaju traperice koje su veličine 38, kao i one koje su veličine 44. I da, to ju je poprilično iznenadilo, jer ranije nikad nije ni razmišljala o tome, a kamoli to shvaćala.

Prilično se šokirala…

I možda joj ovo otkriće i ne bi tolko zaokupilo pozornost da ne radi kao savjetnica djevojčicama i tinejdžericama u lokalnoj crkvi i lokalnoj neprofitnoj udruzi koja pomaže rizičnoj djeci. Stoga, kad je shvatila ovu neobičnu stvar oko veličine traperica, sjetila se svih onih pitanja koje su joj postavljale djevojčice ne starije od 12-ak godina…

“Sjetila sam se svakog onog puta kad bi me djevojčice uvjeravale da su ‘predebele’ samo zato što ne mogu navuči određenu veličinu traperica. Ili kad su mi pričale na kakvim su sve dijetama…Tada sam ih pokušala objasniti kako to što misle apsolutno nije točno, no nekako nisam baš imala dojam da mi vjeruju. I sve su mi se kockice posložile kad sam shvatila ovo s vlastitim trapericama. Laži koje su same sebi govorile dolazile su iz toliko svakodnevnog izvora, da ga uopće nisu mogle ni prepoznati kao nešto što im zapravo nanosi bol”, ispričala je Deena za Huffington Post.

Ova je fotografija ubrzo postala viralna

Stoga je ova 27-godišnjakinja odlučila isprobati sve te traperice različitih veličina, fotografirati se u njima i fotografiju je zatim objavila na svom Facebook profilu, kako bi ljudima otvorila oči i pokazala koliko nas brojevi odjeće ustvari mogu prevariti.

“Kad traperice za djevojke označite brojevima od 9 do 16 (što je po europskim brojevima od 40 do 48) i označite ih kao ‘plus-size traperice’ kako bismo se protiv toga trebale boriti? Manipulacija na fotografijama (pomoću photoshopa) je jedna stvar, ali kako mislite da bih trebala uvjeriti djevojčice da su i brojevi na njihovim hlačama zapravo lažni? Kako točno mislite da bih ih trebala uvjeriti da ne smiju preskakati večeru sljedećih mjesec dana, zato što brojevi njihovih traperica zapravo uopće nisu veći (nego je sve izmišljeno)”, napisala je Deena ispod fotke na Facebooku.

I kad je fotografiju objavljivala na svom Face-u, zapravo se nadala kako će je vidjeti barem neke od djevojaka s kojima radi ili je radila. No, njenu je fotografiju vidjelo i puno, puno više ljudi nego što je očekivala. Postala je viralna i u samo tjedan dana podijelilo ju je gotovo 87 tisuća ljudi. I iako se tome nikako nije nadala, drago joj je da njena poruka dolazi do djevojčica, ali i do modne industrije koja proizvodi odjeću koju one nose.

Brojeve, očito, mijenjaju prema vlastitim preferencijama

Jeans in hand

“I zato prestanite govoriti tim djevojkama da je veličina 36 ‘idealna veličina’ i ‘znak idealne ljepote’, ako ćete veličinu 36 zatim samo brojčano promijeniti u veličinu 38 ili 44 ili u koji već broj ga poželite promijeniti”, napisala je dalje Deena.

A ona ovaj problem smatra itekako važnim, jer upravo nerealna očekivanja koja nam nameću sa svih strana čine to da sve više mladih djevojaka i djevojčica čini užasno loše stvari za svoje zdravlje te se sve više javljaju poremećaji poput bulimije i anoreksije.

“Oni (djevojčice i obitelji) se zaista susreću s raznim prilično užasavajućim problemima. Kad imate modnu industriju koja im govori da nisu dovoljno dobre zato što nose pogrešnu veličinu, to je samo dodatan stres povrh svega onoga s čime se već moraju nositi. A one zaslužuju nešto puno bolje od toga. One zaslužuju  znati koliko zaista vrijede”, ispričala je za HuffPost.

Važnije je zdravlje, a ne broj koji piše unutar naše odjeće

Mother carrying her daughter

I iako je i sama svjesna kako je vrlo malo vjerojatno da će svi proizvođači odjeće uskladiti veličine te kako na taj način više neće varati ljude koji njihovu odjeću kupuju, Deena predlaže kako bismo trebali poticati djevojčice, ali i sve ostale, da je važnije zdravlje, a ne broj koji piše na našoj odjeći ili na vagi. Te bismo ih trebali učiti kako manji brojevi na hlačama ne znače nužno i bolje zdravlje (i obrnuto).

“A svima vama: mojim prekrasnim djevojkama, bilo da nosite veličinu 34 ili veličinu 50, ta veličina ne determinira vašu ljepotu: vaš je život determinira. Jer ta veličina koja se nalazi napisana unutar vaše odjeće zapravo je subjektivan odabir modne industrije i rapidno se mijenja. I zato prestanite vjerovati u društvene norme kojima vam pokušavaju reći tko biste i kakve trebale biti. Prekrasne ste i voljene upravo onakve kakve jeste”, napisala je Deena za kraj. Prilično snažna poruka…

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:50 26.12.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr