Rizično

Hormonska kontracepcija izaziva još jednu opasnu nuspojavu koja nikako nije bezazlena

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:02 11.10.2016 / Rubrika:
Foto: toons17/Thinkstock
0

Danski znanstvenici proveli su opsežno istraživanje vezano uz kontracepcijske tablete na čak milijun žena i došli do zapanjujućih rezultata

Kako je naveo New York Times, uzimanje hormonske kontracepcije direktno je vezano uz povećan rizik od depresije. Istraživanje je uključivalo žene od 15 do 34 godine koje su praćene tijekom razdoblja od 13 godina, od 2000. do 2013.

Nakon što su šest mjeseci provele na hormonskoj terapiji, rizik od depresije povećao se za 40 %. To je u usporedbi sa ženama koje nisu uzimale hormonske kontraceptive vrlo veliki psototak.

Ne hormonima

Birth Control Pills

Neki su se kontraceptivi pokazali rizičniji od ostalih. Žene koje su uzimale tablete koje sadrže samo hormon progestin udvostručile su rizik od depresije, koji je čak veći u mladih djevojaka nego odraslih žena.

Autorica studije Oejvind Lidegaard napominje da je važno da žene znaju kako se ovo može vrlo lako i njima dogoditi. “Umjesto da riskirate i fizičko i mentalno zdravlje, odlučite se za nehormonske metode sprječavanja začeća”, kaže autorica.

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 09:02 11.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr