Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Što više pijete?

Čaj je pogubniji za naše zube nego kava: S vremenom ostavlja trajne mrlje

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.04.2018 / Rubrika:
Foto: Flickr
0

Čak i svijetli čajevi rade istu štetu

Iako je mnogima kava omiljeno jutarnje piće, neki jednako uživaju i u šalici toplog ili hladnog čaja. Poznato je da kava s vremenom može ostaviti mrlje na zubima, ali stručnjaci sad upozoravaju da je čaj još pogubniji za naše zube.

Stomatolog Jordan Kirk tvrdi da sve vrste čajeva mogu obojati zube, a ne samo oni tamni. “Zubna caklina je ekstremno porozna i može apsorbirati tanin iz čaja pa vaši zubi postaju tamniji za nekoliko nijansi”, kaže Kirk.

Među tanine ubrajaju se theaflavin, thearubigin i theabrownin. Što čaj dulje kuhate, to se koncentracija ovih tvari u njemu veća, piše Independent.

Zeleni čaj najviše boja zube

Victor R Preedy, autor knjige ‘Tea in Health and Disease Prevention’, kaže da zeleni čaj sadrži najviše tanina. Koliko god nas pomisao na tamne zube plaši, tanini imaju i pozitivnu karakteristiku – puni su antioksidansa koji igraju važnu ulogu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i raka.

Kako biste spriječile mrlje, stomatologinja dr.Payal Sharma Birch preporuča četkanje zubi barem dvaput dnevno po dvije minute i to 30 sekundi za svaku četvrtinu usne šupljine.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 28.04.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr