Jesi li znala?

Ako si prvu menstruaciju dobila prije svoje 12 godine, imaš veće šanse razviti ove smrtonosne bolesti

Svaka je od nas prvu menstruaciju dobila u različito vrijeme, a upravo o tome ovise mnogi faktori kasnije u životu

Svakoj curi je pubertet posebna vrsta stresa. Tijelo se mijenja, a dolazi i do nekih novih stvari. U tom periodu dobivamo menstruaciju o kojoj smo do tada samo slušali. Pitanje je jedino tko ju je dobio ranije, a tko kasnije. Nove analize podataka otkrile su kako žene koje su prvu menstruaciju dobile prije svoje 12. godine kasnije imaju veće šanse za oboljenje od srčanih bolesti kao što je srčani udar, piše Bustle.

Zanimljiva povezanost

Analiza je objavljena u časopisu Heart, a u obzir su uzeti podaci iz Biobank studije koja je ispitala preko četvrt milijuna žena. Istraživanje je trajalo sedam godina, a promatralo se i fizičko zdravlje ispitanica. Zabilježeno je 3.078 slučajeva kardiovaskularnih bolesti, uključujući moždani udar i koronarnu bolest srca. Veću mogućnost oboljenja i to za 10 posto imale su žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine, a točan uzrok ovome se i dalje ne zna. Osim srčanih bolesti, rana menstruacija utječe i na neke druge zdravstvene probleme, na primjer može se povezati sa simptomima depresije kod odraslih.

Baš kao što i ranija menstruacija znači opasnost od srčanih bolesti, slično vrijedi i za ranu menopauzu. Ovdje su šanse za kardiovaskularne bolesti veće za 33 posto kod ranijeg ulaska u ovo životno doba.

Iako su istraživanja provedena na velikom broju žena, njihovi zaključci nisu u potpunosti uvjerljivi. Također, povezanost između ranije menstruacije i srčanih bolesti ne mora postojati baš uvijek. Ipak, ako si dobila prvu menstruaciju prije svoje 12. godine pripazi malo više na svoje zdravlje jer nikad se ne zna.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr