Dobar trik

Ako prženu hranu pripremate na ovaj način, navodno je možete učiniti barem malo manje štetnom

To, naravno, ne znači da je čudotvorno možete učiniti i potpuno zdravom i korisnom

Vjerojatno ne postoji znanstvenik na svijetu koji se ne slaže s činjenicom da je hrana pržena u dubokome ulju nezdrava, a iako se ovakva vrsta pripreme hrane baš i ne preporuča, a posebno se ne preporuča prženu hranu konzumirati često, navodno postoji jedan trik kojim je ipak možete učiniti barem mrvicu zdravijom. To i dalje ne znači da je takva hrana zdrava i da je liječnici i stručnjaci preporučaju za svakodnevnu konzumaciju, ali navodno ovim trikom u nju uđe manje štetnih tvari.

A jedna od tih štetnih tvari zbog koje bismo ponajviše trebali izbjegavati prženu hranu je akrilamid, kemijski spoj koji nastaje prilikom prženja i pečenja namirnica koje sadrže škrob na visokim temperaturama. Upravo nastankom ovog spoja hrana poprima onu zlatno-smeđu boju, zbog koje je uvijek i ukusnija, ali mnogi znanstvenici upravo u akrilamidu vide najvećeg uzročnika povećanja rizika od raka, zbog čega se automatski do te mjere prerađena hrana smatra manje zdravom.

Ovaj je trik koristan, ali to ne znači da je pržena hrana odjednom zdrava opcija

Pa, koji je onda taj trik koji bi prženu hranu trebao učiniti manje štetnom? Navodno je to upravo vrijeme prženja namirnica, a umjesto da ih ispržite do kraja, trebali biste ih prestati termički obrađivati prije nego što poprime tu smeđu boju te ih obrađivati do trekutka dok ne postanu blago zlatne boje.

Tada je takva hrana mrvicu manje štetna, no to ne znači da  je trebate jesti često, umjesto povrća, voća i svih onih namirnica za koje znamo da su zdrave i preporučljive, ali i užasno potrebne za održanje zdravlja. Ipak, ako si s vremena na vrijeme želite priuštiti prženu hranu, ovim je trikom možete učiniti barem malo boljom za vas.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr