Provjeri je li sve u redu

Ako osjećaš neke od ovih stvari u svojim nožnim prstima, možda imaš neke ozbiljne zdravstvene probleme

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:09 19.11.2017 / Rubrika:
Foto: sole_lover/flickr
0

Čini se bezopasno, a zapravo može biti znak raznih bolesti

Vjerojatno svojim nogama, kao i nožnim prstima ne pridaješ previše pažnje. Odrežeš nokte kad je potrebno i ponekad riješiš situaciju sa suhim petama i to je to. Ipak, postoje jasni znakovi koji ukazuju da imaš zdravstvene probleme, a koje ignoriraš jer ne misliš da su bitni.

Women’s Health govori o tri takva simptoma zbog kojih bi trebala što prije posjetiti doktora, odnosno pedijatra. Ovo potvrđuje i Melissa Lockwood, pedijatrica: “Ako primijetiš neke promjene na nogama, neke stvari koje nisu tu bile ranije, vrijeme je da posjetiš doktora.”

Gubljenje osjeta u prstima


Je li ti se ikad dogodilo da ne osjećaš prste? Ili pak skineš čizme nakon što si neko vrijeme bila vani na hladnom zraku i primijetiš da su ti prsti bijeli ili, još gore, ljubičasti? Ovo je znak da možda imaš problem s cirkulacijom. Možda se radi i o Reynaudovom simptomu (bolest hladnih ruku) kod koje su nam određeni dijelovi tijela uvijek hladni, najčešće upravo noge ili ruke. Javlja se kao reakcija na hladno vrijeme ili na stres, a spriječit ćeš ga nošenjem rukavica i debljih čarapa.

Ako osjetiš ovaj problem ili nešto slično, pedijatrica Lockwood kaže kako nije ništa opasno. Da budeš sigurna da je sve u redu možeš otići do svojeg doktora.

Trnci u nogama

Ovo može biti znak dijabetesa. “Često su upravo pedijatri oni koji prvi uoče dijabetes kod svojih pacijenata. Pacijenti se žale kako imaju trnce u nogama ili nemaju osjet ili pak osjećaju žarenje. Ne znaju kako se može raditi o oštećenju živaca koje najčešće uzrokuje dijabetes”, rekla je Lockwood.

Krhki nožni prsti

Tvoji nožni prsti isto tako govore mnogo. Pedijatri mogu odmah znati je li možda pacijent imao trovanje olova u prošlosti ili možda nedostatak nekih vitamina i to upravo po noktima. Tanki nokti koji pucaju ujedno su simptom anemije.

Važno je da djeluješ ukoliko primijetiš bilo kakvu promjenu i nelagodu na svojim nogama. Posavjetuj se sa svojim doktorom i uradi potrebne pretrage. Možda se ne radi o ničemu, a možda si na vrijeme spriječila razvoj daljnjih komplikacije.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:09 19.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr