Dobrobiti

Žene koje su dojile imaju manje šanse da će umrijeti od karcinoma ili da će se udebljati

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:55 27.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: Instagram/Tamara Ecclestone
0

Nedavna studija objavljena u Breastfeeeding Medicine, otkriva da je smrtnost od karcinoma dojke manja kod žena koje su dojile

Studiju je provelo Sveučilište u Linkoepingu, u Švedskoj. Znansvenici su istraživali odnos dojenja, reproduktivnog zdravlja i stope preživljavanja od karcinoma dojke. Analizirali su podatke više od 600 žena koje su imale karcinom dojke i bile podvrgnute operaciji. Kod polovice tih žena pratili su dojenje i reproduktivno zdravlje 20 godina. Rezultati ukazuju na to da je dojenje dulje od 6 mjeseci povezano sa većom stopom preživljavanja poslije dijagnosticiranog karcinoma dojke.

Znanstvenici ističu dogoročne koristi na zdravlje žena koje doje djecu, ne samo kao preventiva karcinoma dojke već i realna mogućnost da se smanji ozbiljnost bolesti. Osim ove novootkrivene veze, smatra se da dojenje općenito pridonosi boljem zdravlju žene.

Jače kosti

Žene koje su dojile imaju manji rizik postmenopauzalne osteoporoze, stanja koje tijekom vremena jako slabi kosti.

Zdrava težina

Ako su dojile, manje su šanse da se udebljaju.

Bolji postporođajni oporavak

Dojenje pomaže lučenju oksicitina koji smanjuje postporođajni gubitak krvi. Uz to, pomaže uterusu da se brže vrati na normalnu veličinu, piše Knowridge.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 17:55 27.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Savjet glumice Drew Barrymore zaposlenim majkama zlata je vrijedan

U životu nije nimalo lagan zadatak postići balans. Svjesne su toga brojne zaposlene majke koje često imaju osjećaj da nisu postigle ravnotežu između posla i obitelji pa osjećaju grižnju savjesti. Tražite li način kako to ispraviti, slijedite savjet glumice Drew Barrymore

Povratak na Net.hr