Žele da se njihov rad više cijeni

‘Zašto nitko ne priča o depresiji koju doživljavaju nezaposlene majke? Ja, kao jedna od njih, to vrlo dobro znam’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 24.08.2017 / Rubrika:
Foto: cyano66/thinkstock
0

Ova je žena potpuno iskreno ispričala priču o vlastitoj borbi s mračnim i depresivnim trenucima koje doživljava kao kućanica i nezaposlena majka. Shvatila je da nije jedina, zapravo, daleko je od toga…

“Prošli tjedan, moj je najmlađi sin bio bolestan. A ja, kao ‘profesionalni’ roditelj, bila sam cijelu noć budna zajedno s njim onako iscrpljenim i u vrućici, provela sam cijeli dan s njim i pružala mu svu moguću ljubav dok je bolestan ležao na kauču, umirivala sam mu i uznemireni trbuščić…

Ali nakon nekoliko dana, koliko sam provela zarobljena u kući, osjetila sam kako se nad mene nadvio tamni oblak depresije. Ne samo da sam bila umorna i iscrpljena, već u potpunosti bespomoćna – sve se činilo beznandnim, kao da moj život uopće nema svrhe te kao da apsolutno nikoga nije briga za sve ovo što ja radim za svog sina i cijelu našu obitelj.

Jedne večeri, kad je moj suprug došao kući, izlistala sam mu sve što sam tog dana uspjela napraviti – sve obroke koje sam skuhala, ispade bijesa s kojima sam se morala nositi i sve one odluke koje sam morala donijeti vezano uz to koji lijek dati sinu u kojem trenutku te zaključiti trebam li nazvati liječnika ili ne. I dok se činilo da me moj suprug zapravo uopće ne sluša, ili mu jednostavno nije bilo toliko stalo koliko sam ja htjela da mu bude, počela sam nekontrolirano plakati.

‘Nisam plakala samo zato što sam se taj dan osjećala iscrpljeno. Plakala sam zato što se tako osjećam posljednjih deset godina’

Nisam plakala isključivo zbog tog dana, već i zbog svih onih dana proteklog desetljeća, koje sam provela kod kuće, radeći kao majka i kućanica, i svi moji osjećaji počeli su izlaziti na površinu. Da, vjerojatno obožavate svoje klince i želite im pružiti sve što možete, ali kad to radite iz dana u dan to može biti zaista iscrpljujuće i demoralizirajuće. Pa čak i uz obitelj koja zaista cijeni sav vaš trud i sve što radite za njih, i dalje je vrlo lako osjećati se poput otirača, kao da apsolutno ništa što radim nema smisla ni vrijednosti te kao da me nitko oko mene zapravo uopće ne shvaća.

Zašto nitko nije upozorio žene koje ostaju kod kuće da će biti ovakvih dana? Ponekad čak i mjeseci… Često se govori o tome kako je posao majke i kućanice iscrpljujuć i težak, ali sve uvijek završi rečenicom da je sve to ‘rad iz ljubavi’. Ali zašto ne pričamo i o onim groznim osjećajima i zaista mračnim, teškim trenucima?

‘Istraživanja su pokazala da je depresija kod nezaposlenih majki prisutnija nego što možda mislimo’

A čini se kako nisam jedina žena koja se tako osjeća – zapravo, daleko od toga. Prema jednom istraživanju Gallupa iz 2012. godine, majke i kućanice koje ostaju kod kuće s djecom češće su depresivne nego one koje su zaposlene. U istraživanju su znanstvenici promatrali čak 60 tisuća žena i otkrili da majke male djece koje nisu zaposlene, već ostaju kod kuće, češće, na dnevnoj bazi, doživljavaju napadaje tuge i ljutnje nego majke male djece koje su zaposlene.

U njihovom je izvještaju pisalo: ‘Majke i kućanice koje ostaju doma i brinu o djeci također puno manje doživljavaju pozitivne emocije nego majke koje su profesionalno zaposlene. Manje su puta rekle da su se nasmijale ili osmijehnule, naučile nešto zanimljivo ili doživjele bilo kakvo uzbudljivo iskustvo. Također, rjeđe su nego zaposlene majke svoj život opisivale dovoljno kvalitetnim da bi ga mogle smatrati ‘uspješnim’.

‘Pomoglo bi da se naš rad i trud samo malo više i češće cijene, jer, smeta me činjenica da drugi primijete sve ono što radim tek kad nešto NE napravim’

Ipak, oni nisu objasnili zašto je to tako, već su isključivo rekli kako je to dosta prisutno, prisutnije nego što mislimo. Primjerice, nagađaju kako bi majke koje se osjećaju depresivno bile zadovoljnije svojim životom kad bi pronašle posao. No, također tvrde kako bi se nezaposlene majke osjećale ispunjenijima i sretnijima kad bi se njihove uloge majke i kućanice više cijenile i kad bi njihov naporan rad i trud bili češće prepoznati.

‘Za one majke koje odluče ostati kod kuće, veća količina prepoznavanja njihova truda i napornog rada od strane njihove okoline vjerojatno bi im pomogla da se emotivno osjećaju mnogo bolje.’ I, zapravo, mislim da je upravo to istina.

Trenuci u kojima sam se, kao majka i kućanica, osjećala najusamljenije i najnesretnije bili su oni trenuci kad je sve što sam radila za svoju obitelj bilo podcjenjeno i kad su sve to drugi uzimali zdravo za gotovo. Ne tvrdim da moja obitelj nije draga i prepuna ljubavi – ali me smeta da sve ono što radim kao majka i kućanica bude primijećeno tek onda kad to nešto NE napravim.”

Izvor: Mom

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 24.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr