OVO SE STALNO DOGAĐA

Zašto je Facebook zabranio ovu fotografiju? Jedinstveni trenutak kad beba izađe iz mame i dođe na ovaj svijet

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 16:38 20.10.2016 / Rubrika: ,
Foto: birthphotographer/Instagram
0

Facebook je ovu fotografiju zabranio zato što ‘krši njihova pravila o golotinji’

Kanadska fotografkinja Morag Hastings prije nekoliko je mjeseci na svojoj Facebook stranici Apple Blossom Families objavila fotografiju na kojoj je prikazala čin poroda i dijete koje je upravo došlo na svijet. No, ubrzo nakon toga, Facebook je fotografiju zabranio te uklonio jer, tvrde, ‘krši pravila o golotinji’.

Facebookova poruka bila je sljedeća: “Uklanjamo sve fotografije ljudi na kojima su vidljive genitalije ili potpuno otkrivene stražnjice.” A ovo nije prvi put da se Morag susrela s ovakvom zabranom na Facebooku.

Facebook je zabranio ovu fotku

img_57482-1

No fotografkinja je ovaj put odlučila kako neće šutjeti, nego je na svom blogu odlučila progovoriti o licemjerju na koje neprestano nailazi na Facebooku.

Morag je navela primjer ove fotografije gole Kim Kardashian, koja i dalje najnormalnije postoji na Facebooku, dok je njezina fotografija kojom je, kako kaže, htjela proslaviti svu prirodnu ljepotu ljudskog života i poroda, smjesta izbrisana.

Na ovoj se fotografiji ne vidi ‘potpuno otkrivena stražnjica’?

“Facebook neprestano gura ovakve fotografije na naše naslovnice, jer je seksualiziranje žena očito važno za našu zajednicu, kako bi ih mogla nastaviti ugnjetavati”, tvrdi Hastings.

“#Oslobođenje i #Samopouzdanje. Ovim su riječima opisali Kim Kardashian West kad god bi objavila ovakve fotografije svog golog tijela na Facebooku. No, vjerujte mi, uz ovakvo glasno poticanje, takve fotografije svejedno često budu prijavljivane, a i dalje su na Facebooku. Kad bi barem i moje klijentice i ostale žene mogle osjećati #samopouzdanje zbog svojih neseksualnih fotografija poroda”, nastavlja.

Njezina je fotografija ohrabrila i inspirirala žene

Prije nego što je uklonjena, njezina je fotografija na Facebooku podijeljena oko dvije tisuće puta te ju je pregledalo oko pola milijuna ljudi, kako Hastings tvrdi na svom blogu. “Dobila sam mnogo poruka podrške žena koje su bile ohrabrene mojom fotografijom te su se i same nakon nje odlučile na porođaj stojeći”, kaže.

I ponosna je zbog toga, jer joj je cilj i bio poslati pozitivnu poruku ženama, a Facebooku poručiti da prestane cenzurirati rađanje. “Žene su mnogo više od seksualnih objekata, mi smo predivna bića koja stvaraju život i želimo biti slobodne to podijeliti jedne s drugima, kako bismo na taj način učile”, dodala je Hastings.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 16:38 20.10.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr