Ne nužno

U trudnoći se mora paziti na puno toga, ali nipošto se ne trebate odreći ovih šest stvari

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.08.2017 / Rubrika:
Foto: Thinsktock
0

Cigarete i alkohol nisu na ovom popisu, ali zato su tu neke stvari koje obožavate, a mislite da biste ih u potpunosti trebale odbaciti

Ako ste bili trudni ili upravo jeste, vjerojatno ste dobili puno (i previše) uputstava što jesti, što izbjegavati i to čak i više od susjeda, poznanica i nadobudnih mama nego od vlastitog ginekologa. No, koliko god se neke stvari činile rizičnim za dijete, neke studije tvrde drukčije. Evo što ne bi valjalo odmah odbaciti već provjeriti s liječnikom:

1. Tjelovježbu

Mnoge žene se boje vježbati dok su trudne jer misle da će tako ugroziti dijete, no ova je tvrdnja sasvim pogrešna. Vježbanje zapravo priprema tijelo na porođaj, a tako ćete se nakon svega i brže vratiti u formu.

Ipak, prije nego krenete vježbati, pitajte svog ginekologa slaže li se on s tom idejom.

2. Tunu

Tuna je migracijska riba koja može prevaliti na tisuće kilometara, a putem kupi teške metale i živu koja je, znamo i sami, otrovna. Međutim, konzumiranje manjih količina tune nije opasno, a jedno istraživanje čak tvrdi da je porcija ove ribe tri puta tjedno čak korisna za dobar razvoj mozga fetusa.

3. Kofein

Američka udruga za trudnoću kaže kako se ne trebate odreći kave i sličnih napitaka, ali da je dozvoljena količina 200 mg dnevno. Kofein, naime, prelazi placentu i fetus ga ne može probaviti.

4. Sushi

Sirovu ribu trudnice nipošto ne bi smjele jesti, ali sushi se ne sastoji samo od sirove ribe već i one termički obrađene, tako da nema straha ako jedete sushi s rakovim mesom ili dimljenim lososom.

5. Pramenove

Sve što stavljamo u sebe i na sebe utječe i na nerođeno dijete, ali vodeći zdravstveni stručnjaci rekli su da je hidrogen peroksid koji je potreban za izradu pramenova siguran dok god ga stavljate na vlasi, a ne tjeme koje ga može upiti.

6. Vino

Bilo koja vrsta alkohola trebala bi se izbjegavati tijekom trudnoće, no neke studije tvrde da čaša vina dnevno ne utječe na neurološki ili bihevioralni razvoj djeteta.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 08.08.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr