I pritom učiti

Tvoj mališan bježi od knjige glavom bez obzira? Evo kako će čitanje gledati kao na dobru zabavu

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 05.11.2017 / Rubrika:
Foto: Josh Applegate/Unsplash
0

Obrazovanje je važno, ali je još važnije naučiti dijete kako da misli svojom glavom ,a u tome uvelike pomažu knjige

S obzirom da današnja djeca odrastaju u svijetu koji ne može bez tehnologije, čitanje knjiga se čini vrlo dosadnim hobijem što je razumljivo. U stjecanju navike čitanja ne pomaže ni činjenica da se djeci knjige odmalena prezentiraju kao nešto što moraju ‘gutati’, htjeli to oni ili ne.

Normalno je da knjige onda apriori odbijaju jer ih smatraju obvezom i nisu im više privlačne. Obrazovanje je važno, ali je još važnije naučiti dijete kako da misli svojom glavom. Zato je važno poticati ga da čita jer čitanjem obogaćuje vokabular, razvija maštu i kritičko razmišljanje.

Ako tvoje dijete baš i ne uživa u čitanju, evo kako zajedno možete to promijeniti:

1. Čitaj s njim što ćešće možeš

Djeca već u vrtiću uče kako držati knjigu, okretati stranicu i čitati s lijeva na desno, a u svemu tome mogu im pomoći i njihovi roditelji. Neka knjigu često ima u rukama, makar samo gledalo slike.

2. Uči ga riječima i u svakodnevnom životu

Riječi nisu samo u knjigama nego ih susrećemo i u svakodnevnom životu, primjerice tijekom kupovine u trgovini. Odvedi ga u šoping i neka ti pomogne izabrati namirnice, a ti mu ukaži na neke jednostavne riječi poput mlijeko, jaja, meso itd. Ovo će mu pomoći bolje shvatiti vezu između riječi i predmeta koje opisuju.

3. Koristi dječji rječnik

Pitanja koja djeca stalno ponavljaju su ‘zašto?’ i ‘što je to?’. Veliki rječnik pojmova može ih zbuniti pa pri objašnjavanju radije koristi onaj namijenjen djeci koji je baziran na ilustracijama.

4. Razmišljaj naglas kod čitanja

Većina nas razmišlja u sebi, no kod čitanja s djetetom važno je sva pitanja postavljati na glas jer time učiš dijete analitičkom pristupu stvarima i kako se lakše povezati s tekstom.

5. Prepoznavanje slova je važnije od ‘bubanja’ abecede

Abeceda se obično uči napamet, ali to neće pomoći djetetu da lakše čita. Puno je važnije naučiti ga kako zvuči koje slovo, kako ga prepoznati u tekstu i da razmišlja koje sve riječi, odnosno pojmovi, počinju tim slovom.

6. Ako ti cijeniš knjige i tvoje dijete će ih cijeniti

Roditelji trebaju biti primjer svom djetetu i u ovom aspektu života. Dakle, ako često imaš knjige u rukama, dijete će također biti više zainteresirano za njih. Logično, zar ne? Neka barem jedan dan u tjednu bude rezerviran za obiteljsko druženje uz knjigu.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 15:00 05.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr