Blaženo stanje

Slobodno pušite i pijte crno vino: Ovo su neki potpuno ludi savjeti za trudnice iz prošlih vremena

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:51 29.11.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

‘Ako gledate u nešto lijepo, imat ćete predivnu bebu’

Kada bacimo pogled na prošlost i što su žene sve morale prolaziti, itekako nam je drago da živimo u današnjem svijetu u kojem su neke stvari sulude i pokopane. U prošlim stoljećima je puno toga bilo ‘normalno’ što danas nikako ne bi prolazilo.

Ovo su neke prilično čudne i pomalo blesave stvari koje su se savjetovale trudnicama:

1. Pušite cigarete


Sada nećete naići na kutiju cigareta na kojoj velikim slovima ne piše da je nikotin štetan za zdravlje i majke i djeteta. No u prošlom stoljeću liječnici su majkama preporučivali cigarete kako bi bebinu težinu održale optimalnom te da majka ima redovitu stolicu.

2. Izbjegavajte vožnju u automobilu

Nekada se smatralo da se trudnice nikako ne bi smjele voziti u automobilu jer podrhtavanje i neravne ceste mogu imati nepovoljna učinak na dijete. Mora li majka putovati u ‘osjetljivom stanju’, neka izabere vlak.

3. Gledajte u lijepo

Prema starim legendama, fokusiranje na nešto lijepo tijekom trudnoće, osigurat će vam predivnu bebu. Ovo nema znanstveno uporište jer svakoj je majci njezino dijete najljepše.

4. Nosite tijesno donje rublje

Prije popularizacije modernog donjeg rublja, sve žene su nosile uske orzete kako bi naglasile struk i pritegnule grudi pa čak i kada su bile trudne ili dojile. Korzeti za trudnice bili su malo udobniji od običnih, ali možemo zamisliti koliko si ih žene ‘obožavale’.

5. Pijte crno vino

Liječnici su trudnicama preporučali da konzumiraju crno vino tijekom trudnoće jer ono dobro utječe na plod, ali sada bi majke ipak trebale izbjegavati bilo kakav alkohol.ž

6. Udišite kloroform

Prije se umjesto epiduralne koristio kloroform ili eter kao sredstvo umirenja i lakšeg poroda. Iako majke ne bi bile potpuno bez svijesti, puno više bi se mučile tijekom poroda jer ne bi imale istu dozu osjetljivosti na bol.

7. Izbjegavajte sunce

Previše sunca loše je za kožu, a duotrajno izlaganje UV zrakama može štetno tujecati na dijete u trbuhu. Međutim, nekada se mislilo da je čak i malo sunca dovoljno da ‘skuha’ dijete. Moderni liječnici također su protiv prekomjernog sunčanja, ali neće vam ništa biti od malo sunca ako nanesete kremu za sunčanje.

8. Seks ni pod razno!

Danas je čak zdravo seksati se dok je žena trudna jer to može potaknuti trudove ako je dijete’prelijeno’ izaći van. No, nekadašnji liječnici bili su strogo protiv aktivnosti u krevetu jer su tvrdili da će dijete naslijediti požudne tendencije.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 07:51 29.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr