Odmori se

Ova je mama zbog jednog pitanja svojeg muža odlučila kako je vrijeme da zatvori vrata i posveti se sebi

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 20.11.2017 / Rubrika:
Foto: Lucid Nightmare/flickr
0

Nekad je potrebno odmoriti se i misliti na sebe

Svaki dan mama Heidi Hamm bi provela nekoliko minuta pospremajući sobu nakon što su se djeca tamo igrala i iza sebe ostavila razbacane igračke. Pod bi naravno bio pun legića i svih drugih igračaka. Tako je bilo i ovoga puta, a onda je njezin muž došao, taman kad je slagala legiće po boji, i postavio jedno jednostavno pitanje nakon kojeg ništa više nije bilo isto. “Zašto jednostavno ne zatvoriš vrata?”, pitao je.

Neka vrata jednostavno moraš zatvoriti

“Danas sam zatvorila vrata ovome. Godinama sam nekoliko minuta svake večeri čistila igračke iza svoje djece. Ne želim ni izračunati koliko sam sati života provela na ovu radnju. Previše. Volim čistu kuću. To je jedna stvar u mojem životu za koju se osjećam da imam kontrolu. Ako mi je okolina čista i organizirana, cijeli mi je život bolji. Ali djeca…

Volim ih, stvarno jako. Nevjerojatna su mala ljudska bića. Ali neuredni su. I nije ih briga za to. I ne razumiju. Očito nisu naslijedili moj gen za čistoću. Ne znam koliko sam puta vodila isti razgovor s njima.

Jednu noć me muž zatekao dok sam bila na koljenima i rukama hvatala pobacane igračke. Slagala sam legiće po bojama. Jesam li spomenula da volim da su stvari organizirane? Bila sam iscrpljena. Onda sam čula njega kako je rekao: ‘Zašto jednostavno ne zatvoriš vrata?’ Gledala sam ga. Očekivala sam da će mi se pridružiti i pomoći u pospremanju. Umjesto toga, on me je samo ovo upitao. Očito je to bilo sve što mi je trebalo. Ustala sam se i zatvorila vrata.

To su oni dani kad shvatiš. Shvatila sam koliko je briga o nama roditeljima važna. Jako je lagano izgubiti samu sebe dok brineš za sve druge. Briga o sebi? Da, nije lagano. Treba vremena, energije i pitati druge za pomoć.

Briga za sebe je skrivanje čokoladica i čekanje da ih samo ti pojedeš.
Briga za sebe je upaliti seriju djeci da ti u miru možeš popiti kavu. Vruću kavu.
Briga za sebe je staviti djecu ranije spavati i maziti se na trosjedu sa svojim mužem.
Briga za sebe je zatvaranje vrata.

Kako sada to izgleda? Djeca čiste sobu iza sebe jednom tjedno. Ja to više ne radim. Ostatak vremena? Soba izgleda kao na fotografiji. I to je u redu. Zato su ova zatvorena vrata u mojem životu ona zatvorena vrata s kojima mogu živjeti.”

Izvor: Independent

Piše: Žena Net / Vrijeme: 14:00 20.11.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Savjet glumice Drew Barrymore zaposlenim majkama zlata je vrijedan

U životu nije nimalo lagan zadatak postići balans. Svjesne su toga brojne zaposlene majke koje često imaju osjećaj da nisu postigle ravnotežu između posla i obitelji pa osjećaju grižnju savjesti. Tražite li način kako to ispraviti, slijedite savjet glumice Drew Barrymore

Povratak na Net.hr