Jesu li prošle test?

Nošenje beba postaje mainstream: Zamolile smo stručnu savjetnicu da nam recenzira marame iz Lidla

Piše: Iris Božić / Vrijeme: 10:00 02.01.2018 / Rubrika:
Foto: nosenjebeba.com
0

Iris Božić je savjetnica za nošenje beba iz Zagreba koja radi na populariziranju nošenja kroz pisanje na edukativnom blogu nosenjebeba.com, rad na projektu Nosiljkoteke pri udruzi Vestigium te kroz lokalnu Facebook grupu Nošenje beba Zagreb organizira druženja roditelja i beba na bebonosećim kavama i radionicama. Njena parola je: ‘Nošenje beba je vještina. Treba je naučiti, uvježbati i usavršavati’, a mi smo je zamolile da nam recenzira povoljne Lupilu marame koje možete kupiti u gotovo svakoj Lidlovoj trgovini za 130 kuna

Među svim vrstama nosiljaka najdraža mi je ova najjednostavnija, obična jednostavna duga pamučna tkana marama, koja se najlakše održava, koja se oblikuje prema svakom nositelju i svakom nošenčetu za najudobnije nošenje, nosiva od rođenja do faksa. Ukratko jedna i jedina kraljica nosiljaka: tkana marama za nošenje beba.

Svakom roditelju treba par slobodnih ruku uz malu bebu i sada svatko, i s najmanjim budžetom, može zadovoljiti primarnu potrebu svoje bebe za blizinom, sigurnosti i toplinom, i svoju potrebnu za slobodom i kretanjem: otići u trgovinu bez znoja na licu i brige hoće li kolica opet negdje zapeti ili vaše najmilije u šetnji opet gledati samo guze.

Možete otići u spontanu šetnju bez planiranja rute zbog nespretnih kolica i sve moguće dodatne potrebne opreme za njih. Da, s maramom za nošenje se stvarno ne morate iseliti iz stana da biste samo otišli do trgovine! Osim toga nošenje beba ima toliko drugih prednosti i dobrobiti za bebu i roditelje da sada ne bih mogla stati s nabrajanjem (uostalom sve to već imate na blogu, kao i to da će vam se, vrlo nepozvano i nepristojno, oni koje nitko nije htio nositi unositi u lice i prijetiti vam da ćete razmaziti svoju bebu, ti isti koji i u poznim godinama traže pažnju od stranaca na ulici…)

Marama nema gotovo nikakvih grešaka, ali je prije nošenja ipak prvo treba malo razraditi

Tkana marama se u Lidlovim trgovinama može naći pod Lupilu brandom u liniji proizvoda od bio-pamuka (Pure Collection) u prugastom uzorku i sivim ili smećkastim nijansama u veličini 6 (4,7 m) koja odgovara većini nositelja za vezanje osnovnog veza, onog prikazanog u uputama: to je prednji križni vez s horizontalnim slojem (eng. FWCC; Front Wrap Cross Carry). Upute su prikazane samo slikovno tako da ćete dodatnu pomoć za vezanje bez sumnje trebati od savjetnice za nošenje ili iskusnijeg maramaša ili maramašice, što je sasvim jasno i zbog velikog priljeva novih članova u lokalne Facebook grupe za nošenje beba i poruka na koje ne stignem odgovoriti.

Marama je proizvedena u Bangladešu i ima GOTS certifikat. Standardnih dimenzija, s nakošenim krajevima tako da repovi ljepše padaju, i da tvori očekivani oblik paralelograma. Prugasti uzorak olakšava vezanje početnicima a sama marama se lako veže nakon prvog pranja i obostranog peglanja. Za nošenje novorođenčadi bi ju ipak prvo trebalo malo razraditi, ili kako se u maramaškom slengu kaže slomiti. U svakom slučaju ovo je odlična početnička marama i općenito odličan uvod u nošenje. (U to je li ovo Fair trade proizvod neću ulaziti jer nije fer niti da većina građana grca u dugovima… Bez ustručavanja ulazim u raspravu o poštivanju načela Pravedne trgovine kad se radi o marama koje nisu istkane na europskom tlu i s domaćim sirovinama, a koštaju kao da jesu, i k tome ciljaju na to tržište koje si ih želi i može priuštiti.)

Na cijeloj marami uspjela sam pronaći samo jedan tkalački čvorić. Nema nikakvih grešaka poput izvučenih ili preskočenih niti, neravnih poruba ili oštećenja. Čak je i oznaka sredine točno na sredini marame. Samo keperno tkanje je vrlo uredno, ujednačeno, i ne pregusto tako da će ova marama zasjati punim sjajem na ljeto kad krenu vrućine.

Marama je, što se gustoće tiče, zlatna sredina, a udobna je i za nošenje u trudnoći u dvoslojnom vezu na leđima

Vidjela sam da mnoge brine je li ova marama možda pretanka. Neka vas ne zavara slika labavo svezane marame na ambalaži. S gustoćom od oko 220 g/m2 je zapravo u zlatnoj sredini tako da nerazrađena odgovara i za nošenje novorođenčadi ali i niskoprofilnih sportskih tenkića. Ovo posljednje sam isprobala sa svojim malim gegavcem koji je upravo navršio tri godine i nakupio petnaestak kilograma. Moram reći da je ova marama stvarno udobna i za nošenje u trudnoći u dvoslojnom vezu na leđima.

Budući da radi velikog trudničkog trbuha više ne mogu nositi svog teškaša ni sprijeda ni na boku zamolila sam prijateljicu Natašu da maramu isproba u jednostavnom prednjem vezu i jednom vezu na boku. Zajednički zaključak bio je da je Lupilu tkana marama za nošenje beba udobna i u naprednim i u početničkim vezovima čak i s malim tenkićima.

Ovu kraljicu nosiljaka moguće je kupiti u gotovo svakoj Lidlovoj trgovini za 130 kuna

Izuzetno mi je drago da je Lidl prepoznao potrebe mladih roditelja diljem EU, a još draže da je kraljicu nosiljaka moguće kupiti za tek 130 kuna u gotovo svakoj Lidlovoj trgovini. Ovaj potez velikog europskog trgovačkog lanca doživjela sam kao jedno priznanje: nošenje beba se vraća na velika vrata kao korisna vještina koja pomaže bebama, djeci, ali i roditeljima u preživljavanju prvih godina roditeljstva.

Iris možete pratiti i na njenom blogu i Facebook stranici.

Piše: Iris Božić / Vrijeme: 10:00 02.01.2018 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr