Samo strpljivo

‘Nisam spavala godinu dana. Probali smo uspavati sina ovom metodom i preporodila sam se’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 14.10.2017 / Rubrika:
Foto: Andrew Malone/flickr
0

Roditelji su odlučili isprobati metodu kojom će njihovo dijete lakše zaspati. Bili su ustrajni u naumu i na kraju su uspjeli, a mama ima i neke savjete za vas

“Mama sam drugi puta i bila sam spremna na noći bez sna i vraćanje u sobu, kao i na sve što nose mala djeca. Kad je moj sin imao 11 mjeseci, a noći nespavanja su i dalje bile jednako prisutne, znala sam da moram nešto poduzeti.

Bilo je vrijeme

I dalje me svake večeri budio barem tri ili četiri puta i morala sam mu dati jesti. Nakon što je doktor rekao kako dobiva dovoljno mlijeka kao i hrane tokom dana, suprug i ja smo odlučili kako je sad pravo vrijeme za zdravu dozu sna.

Znala sam već mjesecima da moramo probati s treniranjem spavanja. Ipak, bila sam u nedoumici ne samo zbog poremećaja u spavanju, već i zbog svih različitih metoda uspavljivanja koje postoje. Svaka knjiga, web stranica, video i Facebook grupa reći će vam nešto drugačije i svi vam govore kako je njihova opcija najbolja. Osjećala sam se kao da mi je to jednostavno previše.

Konačno sam se ohrabrila i posudila nekoliko knjiga u knjižnici. Mislila sam kako ću slijediti točno određeni plan od riječi do riječi, ali ni jedan pristup nije bio dovoljno dobar za nas. Zajedno s mužem sam odlučila što nam se sviđa, a što ne kod pojedinih metoda i smislili smo vlastiti plan.

Vrlo brzo se vidio napredak

Naša metoda uključivala je:

Umjesto dojenja prije spavanja, dojila sam ga prije kupanja, a potom ga pospanog stavila u krevet. Izašla bih iz sobe, ali bih ga provjeravala svakih pet minuta (prvo pet, onda deset pa petnaest) sve dok nije zaspao. Držala sam ga u rukama samo dok se nije smirio i čim je postao miran odmah bih ga stavila u krevet. Muž ga je također uspavljivao tako da dijete zna da neće uvijek dobiti mlijeko.

Odlučili smo se za utorak kao dan početka. Očekivala sam loše rezultate. Mislila sam kako ću većinu noći provesti u krevetu slušajući sina kako plače. Ali, prošlo je iznenađujuće dobro. Podojila sam ga, okupala i rekla mužu da ga uspava. Nakon pet minuta je i dalje plakao pa ga je muž otišao smiriti. Prošlo je deset minuta prije nego je ponovno otišao do njega. Prije nego je prošlo 15 minuta, naš sin je zaspao. Bila sam šokirana. Budio se samo dva puta tokom noći i uspavali smo ga bez dojenja.

Od tog dana, sve je vrlo brzo napredovalo. Za samo nekoliko dana spavala sam bez prekida cijelu noć. Nismo ga ni morali provjeravati svako malo. Provjerili smo ga samo jednom od kad je zaspao. Napokon je naučio kako spavati bez moje pomoći. Osjećala sam se kao nova. Nisam spavala gotovo godinu dana i nisam shvaćala koliko sam zapravo umorna, sve do sada. Kakav sladak odmor.

Ne kažem kako morate slijediti naš primjer. Postoji niz načina kako da postignete da vaše dijete zaspi. Ovo je samo jedan koji se nama pokazao najboljim. A evo i nekih savjeta koje bih ja preporučila

Istražite i pronađite pravi način

Samo zato jer su vaši susjedi koristili metodu kad puste dijete da se isplače i na kraju zaspi, ne znači da će i za vaše dijete ovo funkcionirati na isti način. Ne morate se odlučiti za prvu metodu za koju čujete, pogotovo ako mislite da ona nije dobra. Isto tako, ne morate slušati svoju punicu koja vam kaže kako dijete pati jer ne dolazite do njega na svaki njegov plač. Pročitajte knjige i pogledajte web stranice i odaberite najbolji način za vas.

Držite se plana

Djeca su naučena na rutinu i upravo zato može biti teško nekad promijeniti njihove navike spavanja. Za koju se god metodu odlučite, prođite plan s drugom osobom koja će također uspavljivati vaše dijete i držite se plana.

Odaberite pravo vrijeme

Da, mogli smo pokušati s ovim metodama puno ranije, ali nisam bila spremna. Ne morate pokušavati s metodama kad je dijete premalo, a ako ne želite ne morate uopće.

Želim vam sreću, bolji odmor i puno kave.”

Izvor: Pop Sugar

Piše: Žena Net / Vrijeme: 13:00 14.10.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr