Slažete li se s njom?

‘Nas milenijalce nazivaju lijenima i narcisima, a ako si majka milenijalka, sigurno radiš nešto pogrešno’

Za milenijalce se često govori da su lijeni i narcisoidni, a ako ste pak majka milenijalka, onda već po defaultu radite nešto užasno pogrešno. Zapravo, sve što radite je pogrešno. Zašto starije generacije smatraju da su milenijalci nesposobni biti roditelji? Ova je majka i milenijalka sve odlučila objasniti, ali i svima poručiti nešto jako važno – da, i milenijalci znaju biti roditelji i da, i milenijalci vole svoju djecu. Prestanite brinuti o nama…

“Vjerojatno ih viđate svuda po internetu: mame milenijalke, koje drže svoju ‘savršenu’ djecu i objavljuju fotografije s njima na Instagramu, savršeno filtrirane i uređene nekima od najboljih photoshop programa koji postoje. Ja sam 20-i-nešto godišnja majka malenog djeteta koja je odrastala u ovoj Instagram i hešteg eri (ja sam #mama) te sam zbog toga na neki način prisiljena slijediti sve te hip moderne standarde koje mame milenijalke već moraju slijediti. Također, što je još gore, nas se milenijalce generalno često karakterizira kao lijenu i privilegiranu generaciju. I dok sam zahvalna što mi je dostupna sva ta silna tehnologija, koja mi je majčinstvo u 2017. učinila mnogo jednostavnijim (hvala ti, Google!), moram ovdje reći kako biti mama milenijalka nije samo – gledanje i slušanje pjesmuljaka iz filma Snježno kraljevstvo i jedenje avokada na tostu.

Kad sam rodila svog sinčića, u čitavo sam to iskustvo ušla i više nego spremna poslušati svaki koristan savjet svojih starijih kolega i poznanika. Nisam ignorirala činjenicu da starije žene, koje su mnogo prije mene postale majke, o samom majčinstvu znaju mnogo više od mene. Poštovala sam svako mišljenje i slušala čak i neke potpuno sulude savjete o rasporedu spavanja, hranjenju na bočicu, dojenju (ili nedojenju) i strpljenju s klincima.

I iako mi mnogi možda zaista neće vjerovati, moj se svijet nije okretao oko toga da što ljepše i bolje sredim svoje tek rođeno dijete kako bih njegovu fotku mogla objaviti na Instagramu, niti sam bila opsjednuta time da svoje dijete oblačim u matching outfite (iako, voljela bih da jesam!) niti oko toga da u vlastitoj kuhinji kuham kombuchu. Kao i svaka majka prije mene, i ja sam se samo trudila i davala sve od sebe kako bih što uspješnije brinula o svom sinčiću.

‘Ako si u isto vrijeme i majka i milenijalka, stereotipi o tebi samo će se dodatno pojačati’

Ali tijekom moje prve godine majčinstva, sve sam više i više shvaćala da, iako me starije mame u svakom slučaju poštuju, nisam imala sav taj luksuz koji je njima bio na raspolaganju. Nije mi baš bio dopušten. Kao milenijalka, obično si od strane drugih viđena kao užasno lijena osoba koja očekuje da joj se sve servira gotovo i na pladnju, bez da se ti za išta moraš potruditi ili raditi. Kad u sve to umiješa i činjenica da si postala majka (milenijalka, naravno), svi silni stereotipi vezani uz ovu našu generaciju samo se dodatno pojačavaju. I dok sam tako pokušavala navigirati majčinstvom, naišla sam na mnoge ljude koji su preispitivali moju sposobnost bivanja majkom, samo na temelju mojih godina i generacije u kojoj sam, eto, rođena.

Kao mama, imam tu neku filozofiju – ako te ponašanje mog djeteta ne povrjeđuje niti te on povrjeđuje na bilo koji način, za mene je tada sve u sasvim najboljem redu. To znači da ću, da, ponekad svom sinu dopustiti da jede čips na kauču, a ne nužno sjedeći za svojim malim stolom. Da, ponekad ću mu ujutro dopustiti da pojede koju čokoladicu. A ako se osjećam baš onako potpuno divljom, dopustit ću mu da zaspe u mom naručju, a ne u svom krevetiću. Ponosna sam na to što sam potpuno opuštena kad je majčinstvo u pitanju, ali i dalje znam biti stroga, kad to moram biti radi dobrobiti svog djeteta. Mislim da je moguće biti i opuštena i pravedno stroga u isto vrijeme. Da.

‘Mnogi roditelji iz starijih generacija smatraju da mi nemamo pojma što zapravo radimo’

Ali samo zato što sam mama milenijalka, moja bivša svekrva koristi svaku moguću priliku da mi naglasi koliko sam lijena i da mi predbaci što svom sinu dopuštam da radi što god on želi. Ona smatra da u odgoj nisam uvela dovoljno pravila niti da sam dovoljno stroga te da ga trebam dovoditi u red mnogo češće nego što ja to trenutno činim. Kao i mnogi roditelji iz starijih generacija, i ona vjeruje da ja nemam pojma što zapravo radim. Očito mi nije dozvoljeno imati vlastite odgojne metode.

No, istina je da majke milenijalke na mnoge načine mijenjaju roditeljstvo i sliku o tome što bi ono trebalo predstavljati. Mi uhodavamo put ka odgoju zdravije djece, a čak 71 posto milenijskih majki svoju djecu pokušava što više hraniti zdravim i ekološki uzgojenim, provjerenim namirnicama, piše Women’s Marketing. Da, volimo i objavljivati fotografije naših klinaca na svim mogućim društvenim mrežama koje trenutno postoje, i da, možda malo pretjerujemo sa silnim filterima na tim fotografijama, ali mi isto tako provodimo dosta vremena brinući o njihovu zdravlju, socijalnoj osjetljivosti i zaista se trudimo od njih stvoriti savjesne i pametne odrasle osobe.

‘Jedini trofej koji je meni zaista bitan je moj sin, a sve što vi mislite da je točno, zapravo je najobičnija glupost’

Biti majka milenijalka zaista je komplicirano, zato što u svakom trenutku moram braniti gotovo svaku svoju odluku i svaki pokret koji kao majka napravim, a sve iz razloga što sam mlada majka u 2017. godini. Majčinstvo se oduvijek samo po sebi susreće s mnoštvom predrasuga i stigmom, pa bi se, smatram, milenijskim majkama ipak trebalo dati malo oduška kad je riječ o njihovim odlukama, a ne da ih se neprestano kažnjava i da im se za nešto predbacuje. Naša su djeca u redu. Prestanite brinuti o njima – i prestanite nas osuđivati.

Često slušam o tome koliko smo mi milenijalci narcisoidna generacija te o tome kako smo još od malena dobivali sve na pladnju i kako smo navikli isključivo na ‘trofeje’. E pa, ja smatram da je to potpuno sr*nje i najobičniji stereotip. Kao majka i kao milenijalka – da, u isto vrijeme – želim vam reći da je moj jedini trofej i jedini trofej koji mi je bitan – moj sin.”

Izvor: Romper

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr