Ne radite im to

Mislite da je ostanak u braku samo zbog djece dobra ideja? Ovih 5 razloga uvjerit će vas u suprotno

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:02 24.04.2017 / Rubrika:
Foto: petrenkod/Thinkstock
0

Mislite li zaista na njihovu sreću i dobrobit?

Nikada nije lako donijeti odluku o razvodu kao jedinom rješenju kako bi odnos između partnera i vas ostao donekle normalan i kako vas vaše dijete ne bi moralo slušati kako se svađate i širite negativnu energiju.

Znamo da ste godinama gradili taj odnos, ali priznali ste sami sebi da niste sretni i zašto biste onda u njemu ostali? Možda vam se čini da svoju sreću trebate staviti pod tepih jer eto, ipak imate dijete i prvenstveno treba misliti na njega.

Ali znate što? Ako malo bolje razmislite, ostankom u odnosu koji vas ne zadovoljava i u kojem ne možete biti svoji, ne dajete dobar primjer svom djetetu. Bez obzira što je možda maleno, kasnije će raditi iste greške u osobnim odnosima i time ga nećete naučiti da poštuje i voli sebe, ali ni druge.

Ostanak u braku zbog djeteta može izazvati još veće probleme, evo koje:

1. Vaša djeca će naučiti da brak znači odvojenost, a ne zajedništvo

Ako u braku ostanete zbog djeteta, naučit ćete ga da je biti nesretan normalna pojava u braku, a to je nešto što ne želite, zar ne? Iz konstantnih svađa, deranja i ružnih riječi dijete može shvatiti da je brak nešto što podrazumijeva te stvari, a onda će se i samo naći u takvoj zamci.

2. Vi i vaš partner i dalje ćete biti lijeni

Da, dobro ste pročitali – lijeni! Umjesto da poradite na problemima, lakše je ići linijom manjeg otpora i ne raditi ništa jer, eto, tu ste zbog djeteta. To je kao da prihvatite nesreću kao činjenicu svog života. Zar stvarno želite odabrati osrednjost i dijete naučiti da je potpuno normalno to prihvatiti?

3. Svjesno odabirete živjeti u strahu

Jest da razvodom gubite dio prihoda i morate se prilagoditi drukčijem životu, ali zar nije to bolje nego živjeti u stalnom strahu što nosi sutra u nesretnom braku?

4. Vaša djeca osjećaju vašu tugu i da ste nesretni pa to projicirate i na njih

Djeca puno više shvaćaju i vide nego što mislimo. Upijaju poput spužve i bez obzira koliko vi to pokušali sakriti, znat će da niste sretni i ispunjeni. Kako će godine prolaziti, neće shvatiti što znači biti istinski sretni jer ste im vi trebali biti primjer.

5. Ponavljat će vaše obrasce

Osim ako vaša djeca već u ranim godinama ne rade na osobnoj svijesti, vrlo lako će odrasti u iste tipove ljudi kao što ste i vi sami. Prihvatit će iste ili slične situacije pod normalne i imati iste poglede na život od kojih neki neće biti korisni za razvoj zdravog odnosa prema sebi i drugima.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 14:02 24.04.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr