Novo istraživanje

Majke koje objavljuju slike svoje djece na društvene mreže vjerojatno pate od perfekcionizma ili depresije

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 12:00 02.01.2017 / Rubrika:
Foto: Dangubic/Thinkstock
0

Odvikavanje od Facebooka i Instagrama nije rješenje

Svi barem imamo jednu prijateljicu ili poznanicu koja, čini se, Facebook i Instagram koristi samo kako bi svakog dana častila s fotkama svog djeteta. Iako su djeca slatka, postoji puno dublji i zabrinjavajući razlog ovakve navike mladih majki.

Istraživanje na Sveučilištu u Ohiu otkrilo je da majke koje doslovno ‘vise’ na društvenim mrežama svako malo objavljujući fotografije svojih beba zapravo traže priznanje od drugih i vjerojatno su ili perfekcionistice ili depresivne.

Facebook mlade majke čini anksioznima

Mother Suffering From Post Natal Depression

 

Do ovakvih zaključaka su došli proučavajući skupinu majki s iznadprosječnim obrazovanjem i punim radnim vremenom.

One koje su redovito objavljivale fotografije djece na društvenim mrežama, u izvješću su napisale da često osjećaju pritisak društva da moraju biti savršene majke. Ovaj osjećaj također je, kako kažu, popraćen lošim raspoloženjem mjesecima nakon poroda.

Ono što je prilično zabrinjavajuće jest činjenica da prečesto ‘probavljanje’ Facebooka povečava anksioznost i nervozu.

“Ako mlada majka na Facebooku stalno traži potvrdu od drugih da je dobra u odgoju djeteta, a ne dobije silne lajkove i pozitivne komentare, stvar može postati ozbiljna”, objašnjava glavna autorica studije Sarah Schoppe-Sullivan.

Donna Moore, stručnjakinja za odnose između korištenja Interneta i ponašanja mladih majki, kaže da su društvene mreže dvosjekli mač za nove majke. “Misle da rade nešto dobro, a zapravo niti ne znaju koliko je opasno pretjerano se oslanjati na društvene medije kao izvor potvrđivanja svog majčinskog identiteta kroz lajkove i komentare.”

Internet ipak ima i svijetlu stranu

Selfie with my little princess

Ipak, nije sve tako crno jer Internet može u svemu tome biti i koristan. Postnatalni problemi mogu jako utjecati na mlade žene, a forumi i grupe u kojima majke hrabre jedna drugu, pomažu si i razgovaraju o odgoju djece mogu uvelike pomoći.

Sva ta nasmiješena lica savršenih obitelji koje vidimo na Fejsu ne moraju nužno biti istinita jer zapravo svatko sam odlučuje što će pokazati na Internetu, a što ne. Tako se lako može dobiti dojam da su neke žene bolje majke od vas jer stignu apsolutno sve – paziti dijete, kuhati, ići u zoološki vrt, pospremati, prati i peglati.

Što učiniti potom pitanju? Stručnajci kažu da potpuno isključenje od društvenih mreža nije rješenje već osvještavanje da se ne moramo oslanjati na društvenu potvrdu našeg angažmana kao majki.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 12:00 02.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr