Ispovijest

‘Ja sam mama koja konzumira marihuanu dok je u kući sa mnom i moja kćerkica. I mislim da je to potpuno u redu’

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 16.09.2017 / Rubrika: ,
Foto: thinkstock
0

Kad biste saznali da vaša prijateljica ili prijatelj konzumiraju marihuanu u istom trenutku kad su u kući i njihova djeca, što biste im rekli? Ova je mama progovorila upravo o tome… I tvrdi kako to nije nešto čega bi se trebala sramiti

“Kad sam bila klinka, bila sam prava dobrica. I zaista sam vjerovala naredniku McGruffu kad mi je rekao da bih, ako ikada zapalim ‘joint’, mogla završiti u svijetu kriminala, propadanja i depresije. Kad sam bila tinejdžerica, mislila sam da su samo glazbenici i dečki koji voze skateboardove pali pod taj loš utjecaj i da bi mi marihuana, ako je ikada odlučim probati, mogla poremetiti zdrav i normalan razvoj. Plus, jako sam mrzila taj miris marihuane: bio je to miris koji me podsjećao na mirise pačulija, samo još malo gore…

Tek sam deset godina nakon toga po prvi puta u životu probala marihuanu. Sjećam se kako mi je moj tadašnji suprug pažljivo objašnjavao kako povući dim… I tad sam odlučila da zaista želim naučiti koje su sve prednosti konzumacije ove prirodne biljke… I za moje tijelo i za moj mozak. Jako sam kasno probala marihuanu i danas ponosno mogu reći da je redovito konzumiram. Ja sam mama koja puši marihuanu i, da, s vremena na vrijeme u tim je trenucima u kući i moja kćerkica. A evo kako ja s njom razgovaram o tome.

Prije dvije godine smanjila sam konzumaciju alkohola i počela sam primjećivati kako mi zglobovi sve rjeđe pucaju, kako bolje spavam i koliko mi je koža čišća. Ali mi je bilo užasno dosadno i nedostajalo mi je moje tu i tamo koje pivo prije spavanja, pa sam se prebacila na konzumaciju marihuane. Pušila bih samo kad bi moja kćerkica zaspala. Ili kad je bila kod tate (ja i moj suprug smo razvedeni).

Obično zapalim kad je moja kćerkica kod tate za vikend, ili kad se igra u svojoj sobi…

Danas marihuanu konzumiram povremeno, otprilike jednom tjedno, osim ako je vikend kad moja kćer ostaje kod svog tate. A što ja tada radim? Pa, znate već…

Bit ću potpuno iskrena – zaista uživam konzumirajući marihuanu. Za razliku od kave i alkohola, koji itekako mogu imati negativan učinak na nas, najgore iskustvo koje sam ikada imala s marihuanom jest to da me uhvatila blaga paranoja koja je zapravo bila nekako i zabavna te sam se nekoliko puta sljedeći dan osjećala pomalo letargično. Kad je konzumiram možda jedem malo previše, smijem se malo preglasno i imam najdublji i najgenijalniji seks sa svojim partnerom, ali se sljedeći dan gotovo uvijek osjećam potpuno normalno.

I to što pušim marihuanu u potpunosti je legalno. Nakon što je marihuana legalizirana za korištenje u rekreativne svrhe u Coloradu 2012. godine, isto se dogodilo i u državi u kojoj sam ja živjela, u Oregonu. Točnije, 2015. godine. Postoje podaci o mnogim prednostima konzumacije marihuane: pomaže pobijetiti rak, pomaže ublažiti upale mišića i bolove, ublažava mučninu… Ja sam također koristila marihuanu kako bih se borila protiv anksioznosti te kad sam jednostavno htjela uživati uz glazbu Kendricka Lamara i čistiti kuću do 23 sata navečer.

Obično na marihuanu gledamo kao na drogu, ali prema definiciji Merriam-Webstera, droga je “supstanca koja ne spada u prehrambene proizvode, a koja utječe na funkciju i strukturu našeg tijela.” U tom kontekstu, marihuana je potencijalno manje opasna od kofeina, šećera, alkohola ili cigareta – iako je, za razliku od svih tih nabrojanih supstanci, i dalje u većini saveznih država SAD-a (kao i u ostatku svijeta) – ilegalna.

Prošle sam godine prvi puta zapalila joint u isto vrijeme kad je moja kćerkica bila u kući. Bila sam u prilično jakim bolovima: kralježnica mi je bila uklještena nakon ozljede koju sam zaradila na satovima plesa, a migrena mi je pomogla da mi to jutro i cijeli dan budu dosta nesnosni. Stoga sam zavirila u torbu i potražila svoj ranije smotani joint, koji sam nabavila baš za neku ovakvu priliku. U pitanju je bio kanabidiol, zbog kojeg se nećete osjećati ‘napušeno’, već samo opušteno i smireno. I baš zbog toga ova se vrsta češće koristi za liječenje anksioznosti, mučnine i raznih oblika bolova.

Još je premala da shvati što marihuana uopće jest, ali kad za to dođe vrijeme, definitivno neću izbjegavati s njom razgovarati o tome

I dok mi je kralježnica vrištala od bolova, a glava gotovo pucala po šavovima, uvukla sam dim naslonjena na kuhinjski stol. Nakon dva duboka udaha i nakon što sam se nekoliko puta zakašljala, popila sam gutljaj vode. Moja kćerkica, koja trenutno ima pet godina, za to se vrijeme u svojoj sobi igrala lego kockicama. Uzela je kratku pauzu jer je htjela vidjeti i naučiti što to mama radi. Nikad me nije vidjela kako pušim marihuanu prije tog trenutka.

U ruci sam držala joint dok sam pokušavala otvoriti kuhinjski prozor. “Ovo se zove marihuana. To je mamin lijek”, rekla sam joj. “Ako je ti ikada budeš konzumirala, jako ćeš se razboljeti?” Kimnula je glavom i vratila se igrati u svoju sobu. I to je bilo to. I dalje vjerujem da je poruka: “Ovo je loše za tebe, ali na odrasle osobe ima mnogo drugačiji učinak” – ona poruka koju bismo trebali govoriti svojim klincima, barem u ranijoj dobi. To je iskrena poruka i ni na koji način ne predstavlja bilo kakvo pametovanje ili kažnjavanje, samo im pokazujete da ste svjesni da oni to još uvijek ne mogu skroz razumijeti…

Moja je kćerkica još uvijek premlada za ozbiljan razgovor o marihuani, ali nadam se da će, kad malo poraste i odraste, biti spremna na svoj prvi dim. Postoji nekoliko istraživanja koja tvrde da je konzumacija marihuane u tinejdžerskim godinama povezana sa smanjenjem kvocijenta inteligencije, a zbilja ne želim riskirati njeno zdravlje na taj način. S njome ću svakako podijeliti i neke svoje ne tako pozitivne priče, kako bi ona iz mojih pogrešaka mogla ponešto naučiti. A kad dođe to vrijeme, ona će biti dovoljno pametna i pažljiva da sluša svaku moju priču na ovu temu. No, ne vjerujem da će se ona tek tako odlučiti na konzumaciju droge ili alkohola ako je na to ne prisile njeni vršnjaci. Pa ona čak ne jede ni slatkiše kao sva ostala djeca!

Kad ću s njom pričati o marihuani, potrudit ću se da s time ne povezujem bilo kakvo ludilo ili histeriju. Djeca jako dobro znaju prepoznati naše laži, a kad se to dogodi, prestanu nam vjerovati. Generalno.

Drago mi je da nisam konzumirala marihuanu kad sam bila mlađa, jer to očito može utjecati na razvoj mozga mladih ljudi, kao i na hormone, raspoloženje, i tako dalje… Ali, isto tako mi je drago da sam marihuanu probala nakon njene legalizacije i nakon što sam ja dovoljno odrasla. Nadam se da moja kćerkica neće pušiti (baš previše) u svojim tinejdžerskim godinama te da će joj naši razgovori o tome pomoći da u životu donosi pametne odluke, dobre za nju, njeno tijelo i njen um. No, nikad joj neću lagati o tome zato što joj općenito nikad ne lažem i zato što mislim da to nije nešto čega bih se trebala sramiti.”

Izvor: Romper

Piše: Žena Net / Vrijeme: 09:00 16.09.2017 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr