ISKRENO I HRABRO

Iskrena ispovijest mame koja je tijekom trudnoće konzumirala alkohol. I zašto se takvo ponašanje osuđuje

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:00 26.11.2016 / Rubrika: ,
Foto: Ilustracija/del mich/Flickr
0

Hrabra mama Michelle Ruiz progovorila je o tome zašto je konzumirala alkohol u trudnoći, kako je to utjecalo na nju i što o tome misli njena okolina, a što stručnjaci. Njenu vam iskrenu ispovijest prenosimo u cijelosti

“‘Je li to za vas?’, upitala me konobarica, pogledavajući prvo u moje pivo, pa zatim u moj trudnički 8-mjesečni trbuh. No sudeći prema načinu na koji me pogledala, pomislili biste da sam Betty Draper s martinijem na trbuhu i cigaretom u ustima.

‘Da’, rekla sam i nasmijala se. Ovo craft pivo s aromom jabuke – ovaj sokić za odrasle – je samo za mene. No, to je još uvijek tabu u SAD-u. Mnogo žena koje ja znam nikad ne bi priznale da su u trudnoći s vremena na vrijeme popile malo vina. ‘Ja ne želim da me se na internetu prikazuje kao primjer žene koja pije u trudnoći’, rekla mi je jedna prijateljica, koja je u devetom mjesecu trudnoće pila sangriju. No kako bih pokušala demistificirati ono što izgleda kao prljava tajna (trudnica), otvoreno ću reći da sam pila alkohol – povremeno i umjereno – tijekom trudnoće.

U otprilike 16. tjednu trudnoće (a moja kćer sad ima 9 mjeseci), počela sam piti manje količine alkohola – oko čašu, dvije vina ili nekoliko piva tjedno. Na odmoru prije poroda, popila sam čašu vina na večeri. Ako mi se pilo pivo, popila sam jedno – i onda više niti jedno cijeli dan (a isto pravilo vrijedi i za slatkiše i brzu hranu). Ponekad tjednima ne bih popila ni kap alkohola. Ali nikad se nisam opijala niti pila žestoka pića.

Mnogi su je osuđivali

No, ona konobarica nije bila jedina koja me osuđivala. I rodbina se čudila tome. Obiteljski prijatelji nisu stavljali čašu za vino pored mene jer su pretpostavili da je neću koristiti. ‘Zašto riskirati?’ – popularno je pitanje koje stoji na plakatu na kojem se nalazi trudnica i pije pola čaše Caberneta. No, upravo o tome se radi: Znala sam da velike količine alkohola u trudnoći mogu biti štetne i da mogu uzrokovati fatalni alkoholni sindrom, ali nikad nisam mislila – niti trenutno mislim – da sam ugrožavala zdravlje svoje bebe time što sam s vremena na vrijeme popila manju količinu alkohola. Da sam smatrala kako je to rizično za nju, nikad to ne bih radila.

A čini se kako ja spadam u grupu američkih žena kojima je u redu popiti kakvu slavljeničku čašu vina tijekom trudnoće. Fakultetski obrazovana, zaposlena žena u kasnim 30-ima (ja sam sve od navedenog, samo što sam u ranim 30-ima) češće će popiti nekoliko laganijih pića na tjedan tijekom trudnoće nego žena koja pripada bilo kojoj drugoj grupi. 14 posto žena u dobi od 35 do 44 godine reklo je kako umjereno piju alkohol, u usporedbi sa 7,6 posto svih trudnica općenito, prema podacima Centra za kontrolu bolesti. A njihova je studija također pokazala kako je umjereno pijenje u trudnoći češće kod fakultetski obrazovanih i zaposlenih žena – 10 posto žena iz obje grupe izjasnilo se kako to radi. Ovi podaci čini se pokazuju kako je pijenje u trudnoći ‘elitna stvar’. A ako vam treba još dokaza, Svetica zaštitnica organskih majki, Gwyneth Paltrow, pila je pivo Guinness kad je 2006. bila trudna s Apple (i zbog toga su je prilično napali na internetu).

Takve žene (mi?) su bile češći konzumenti alkohola u trudnoći još od 1991. – ali iz CDC-a i dalje ne mogu objasniti zašto te tvrde kako su ‘potrebna daljnja istraživanja’. Zašto onda starije, educirane, zaposlene žene piju u trudnoći, unatoč upozorenju liječnika da to ne činimo?

Zašto baš određeni uzorak žena češće pije u trudnoći?

Zato što su ‘starije’, moglo bi biti da su navikle na povremeno konzumiranje alkohola za ručkom ili večerom, i manje su spremne odreći se te navike. Neke žene tu naviku imaju u obiteljskoj povijesti, jer su i njihove bake i mame pušile i konzumirale alkohol – i onda smo tu gdje jesmo. Ali prema mom iskustvu, te (mi?) žene vjerojatnije konzumiraju alkohol zato što se smatraju, koliko god to arogantno zvučalo, dovoljno pametnima da preispituju standarde američke medicine.

Nekoliko studija iz stranih zemalja poduprlo je konzumiranje alkohola u trudnoći u malim ili srednjim količinama. Danska studija iz 2012. godine, koja je jednim dijelom financirana od strane CDC-a, pokazala je da pijenje 1 do 8 pića tjedno u bilo kojem razdoblju trudnoće nema nikakav negativni neurološki utjecaj na djecu u 5. godini života. Dvije pak istaknute studije iz Australije i Velike Britanije (koje su pratile razvoj djece do njihove 14. godine) pokazale su da pijenje alkohola u malim ili srednjim količinama u trudnoći nije rezultiralo nikakvim urođenim manama ili dugoročnim bihevioralnim problemima (kod djece). (Pijenje većih količina alkohola, opet ponavljam, dokazano ima štetne kognitivne i razvojne efekte koji se protežu od smanjenja koncentracije pa sve do fatalnog alkoholnog sindroma.)

‘Još uvijek nisam čula da se mom djetetu može dogoditi nešto loše ako popijem nekoliko pića tjedno’, tvrdi Lindsay Timlin, 32-godišnja odvjetnica iz New Yorka, koja je počela konzumirati nekoliko čaša vina tjedno nakon prvog tromjesečja trudnoće. Sada je majka dvomjesečnog sina i kaže: ‘Ja mogu bez alkohola devet mjeseci – ali s obzirom da ne postoji ni jedan uvjerljiv dokaz da alkohol može štetiti mom djetetu, jednostavno ne vidim dobar razlog za to.’

Trudnice koje su pile u umjerenim količinama u 2014. ne osjećaju se baš kao buntovnice koje preispituju sudbinu. One jednostavno vjeruju kako među njima postoji tajni kod da je povremeno pijenje stvarno u redu, ali je za američke doktore previše riskantno da to podijele s većinom svojih pacijentica.

Ginekolozi to neće reći pacijenticama, ali hoće prijateljicama

‘Tu se radi o prevelikoj odgovornosti’, rekla mi je liječnica ginekologije i porodništva koja me zamolila da želi ostati anonimna. Što kad bi se dogodilo nešto loše i kad bi pacijentica pretjerala? Pogrešno liječenje trenutno je na svom vrhuncu…No, ova je ginekologinja također konzumirala umjerene količine alkohola tijekom trudnoće te je svojim prijateljicama potajno govorila da je u redu ako i one to čine. A te su prijateljice sada članice onog uzorka žena ‘koje piju u trudnoći’. ‘U prosjeku, ginekolozi će tim ženama češće reći da je to u redu’, rekla mi je Emily Oster, profesorica ekonomije na Sveučilištu u Chicagu.

Kad je istraživala za svoju kontroverznu knjigu ‘Expecting Better: Why the Conventional Pregnancy Wisdom Is Wrong and What You Really Need to Know’, Oster je rekla kako joj je mnogo doktora potvrdilo kako pokoja čaša vina na tjednoj bazi vjerojatno nije štetna, s obzirom na vlastita iskustva i vjerojatno spomenute strane studije. No također mi je rekla kako su doktori na nju ostavili dojam kao da jednostavno vjeruju tim starijim, profesionalnim, educiranijim ženama te stoga s njima dijele te insajderske informacije, jer pretpostavljaju da će one zaista u trudnoći piti umjereno, dok bi ostatak populacije to odobravanje jedne čaše vina moglo shvatiti kao da je dozvoljeno i nekoliko čaša više.

Koliko god ta pretpostavka ne zvučala fer, ‘zabrinutost (koju su mi izrazili brojni doktori)’, piše Oster u svojoj knjizi, ‘je u tome da ako kažete ljudima da mogu popiti čašu vina, da će ih popiti tri (ili puno više)…Stoga je bolje reći da se ne smije popiti ni jedna, jer je to pravilo lakše razumljivo.’

A upravo to je zajedničko mnogim trudnicama koje konzumiraju alkohol (a tu se ubrajam i sama) – dostupne su nam te povjerljive insajderske informacije koje liječnici govore samo svojim prijateljima. Zbog toga, svoju liječnicu nikad nisam pitala ništa o ovome, jer sam vjerovala da bi mi rekla ono što mi mora reći. Stoga sam pitala prijateljicu ginekologinju, jer sam znala da će mi privatno, kao prijateljica prijateljici, reći istinu. I rekla je da je sasvim u redu popiti piće tu i tamo…

Lakše je reći da je konzumacija alkohola zabranjena

‘Sjećam se da mi je prijateljica medicinska sestra rekla – Ne možemo vjerovati ženama da će piti umjereno, zbog čega im kažemo da ne smiju uopće, ispričala mi je Josie Ortega, 30-godišnja mama iz Nashvillea. I ona je konzumirala alkohol u malim količinama na zabavama ili nakon večere sa suprugom – kad je nosila svoje dvije djevojčice, od kojih jedna sada ima 2 godine, a druga 8 mjeseci. (‘Službeno sam trudna, pijem vino i nije me sram’, tweetala je Ortega prošle godine uz link na Osterinu najavu knjige u Wall Street Journalu.)

Oster je postala dobra vila među trudnicama (i naljutila mnoge ginekologe) tom svojom najavom, kojom je tvrdila kako ‘moderna trudnoća dolazi s dugim nizom pravila, no treba li to biti tako?’ Trudnice se tjera da proučavaju snimke ultrazvuka koje samo majka može dešifrirati (‘pogledaj, je li mu to penis?’), ali im se daje i dugi popis stvari koje ne smiju raditi (pušiti cigarete, udebljati se, vježbati, piti alkohol, piti kofein, jesti suši, jesti prerađeno meso,  jesti nepasterizirani sir). Ali baze tih savjeta su mutne, i variraju ovisno o tome kojeg doktora, koju knjigu ili koji medicinski magazin pitate. Vjeruje se kako je nekoliko šalica kave dnevno u redu, dok određene studije tvrde kako kava može dovesti do spontanog pobačaja. Neki staromodni liječnici mojih prijateljica rekli su im kako ne smiju ići na vježbanje, dok je moja doktorica rekla kako je to savršeno u redu. A što se tiče nekoliko čaša vina tjedno – neke su studije pokazale kako je to prilično sigurno, no mnogi liječnici i dalje tvrde kako ne postoji ‘sigurna količina’.

Trudnicama se nameće čitav popis pravila

Umjesto da je prihvatila ova drakonska pravila, Oster ih je nazvala sranjem – podatkovnim i ekonomskim načinom, naravno. Proučila je stotine studija te je one koje su provođene na većem uzorku i gdje su se žene i njihova djeca proučavala na dulji rok uzela kao relevantnije od onih studija koje su proučavale kratkoročne efekte s manjim uzorcima. Otkrila je kako nisu sva prerađena mesa i sirevi napravljeni na isti otrovan način, ali i da su prerađena puretina i queso fresco najčešće odgovorni za listeriju. Također je otkrila kako je smanjenje kave na dvije šalice neko napamet određeno pravilo, zato što ne postoje podaci da je treća šalica uzrokovala više spontanih pobačaja. Što se alkohola tiče, ‘Kad sam pogledala podatke stotina studija, ukratko, nisam otkrila da pijenje u manjim količinama (oko čaša vina dnevno) ima bilo kakav utjecaj na kognitivni razvoj djeteta’, piše u svojoj knjizi. A ja sam pila i puno manje od toga, što me definitivno opravdavalo. ‘Mislim da je povremeno pijenje puno češće u SAD-u nego što nam se to pokazuje. To je neki tajni kod’, tvrdi Oster.

A taj se kod prenosi između statistički dokazanog uzorka 30-godišnjih, educiranih, zaposlenih žena. Prije nego sam ostala trudna, vidjela sam kako moje trudne prijateljice (da, fakultetski obrazovane, profesionalke u 30-im godinama) znaju popiti čašu vina na večeri ili mimoza koktel na darivanju djeteta. Tu i tamo su jedna drugu podsjećale da je to što čine u redu. Režim jedne prijateljice tako je uključivao prenatalne vitamine, svakodnevno plivanje, pilates jednom tjedno i čašu vina ili pive s vremena na vrijeme, kako bi se lakše opustila. I sve su te žene imale zdravu trudnoću te su rodile zdravu djecu. Njihova su iskustva izgledala pozitivno. To nije bio jedini razlog zašto sam i ja to činila, ali mi je pomoglo da se osjećam bolje ako popijem čašu šampanjca na darivanju mog djeteta.

Timlin je rekla kako joj je bilo lakše piti u trudnoći nakon što je vidjela svoje prijateljice, uključujući i liječnice, da to čine. A uživanje u čaši vina na poslovnim događajima posebno ju je manje činilo ženom obilježenom trudnoćom i osjećala se više kao…ona sama. ‘Alternativa je da na takvim događajima pijem dijetnu Colu, a iskreno, mislim da dijetna Cola nije ništa bolja za moje zdravlje od alkohola’, rekla je.

Ne mogu se provesti tradicionalna istraživanja

No, ako povremeno pijenje u trudnoći stvarno nije štetno, zašto je pijenje u trudnoći zabranjeno u SAD-u? ‘Medicina se bazira na dokazima i kontroliranim ispitivanjima, a nikada neće postojati ona na tu temu’, ispričala mi je Doerthe Brueggman, liječnica ginekologije i porodništva i asistentica kliničkih ispitivanja na USC Keck Medicinskom fakultetu. Bilo bi neetički kad bi se provela tradicionalna studija gdje bi znanstvenici dali zadatak kontrolnoj grupi trudnica da ne smiju piti alkohol, dok bi drugoj dali zadatak da konzumiraju one rizično veće količine. Prekretnica bi se nalazila negdje između jedne čaše vina tjedno i 12 čaša vina tjedno, ali ni jedna trudnica te ni jedan liječnik ne bi ugrozio trudnoću kako bi otkrio što je istina. (One strane studije do podataka su došle tako što su ispitivale trudnice o njihovim postojećim navikama pijenja, a nisu na njima provodili istraživanja u laboratoriju.)

Također, doktorica Brueggman tvrdi kako je sve više njenih pacijentica i čitateljica njenog online magazina Health Goes Female ispituje ‘Je li u redu popiti u manjim količinama? Jer su tako čule u medijima.’ A pogotovo onaj uzorak trudnica koje piju, tvrdi, misli kako ‘sve ima pod kontrolom, kako su obrazovane i kako razumiju podatke.’ (Ali ona svojim pacijenticama nikad ne preporuča konzumaciju alkohola.)

Josie Ortega kaže kako su neki podaci koji podupiru pijenje tijekom trudnoće kod nje jednostavno potvrdili instinkt koji je imala. Ali uglavnom je popila čašu vina tijekom trudnoće s vremena na vrijeme ‘iz istog razloga iz kojeg je jela čokoladu’. ‘To joj je bilo poput slatkiša.’

A i ja to činila iz zadovoljstva. I iako sam bila sigurna u svoju odluku, ipak sam se ponekad osjećala krivom zbog toga što radim. U ovom trenutku vezanog roditeljstva, kad mame doje svoju djecu gotovo dok djeca ne maturiraju, nepisano je pravilo da – što više patiš i žrtvuješ se, to si bolji roditelj. A ako odlučiš popiti koje pivo tijekom trudnoće da se malo opustiš – to onda baš i nije po ovim pravilima…

Bila je manje anksiozna

Jedna pametna mama koju iznimno cijenim jednom me pitala, ‘Koja je prednost?’ pijenja alkohola, čak i u malim količinama, tijekom trudnoće. Time je implicirala da zapravo uopće ne postoji prednost. Ali ja sam vjerovala da je prednost bila ta što sam se ja osjećala bolje i psihički i mentalno te sam pokušavala koliko toliko održati normalan život unatoč trudnoći. Nisam jela sushi, mesne prerađevine, ribu poput tune i nepasterizirani sir. Ali nakon što sam istraživala i razgovarala s doktorom o svojim brigama, nisam se odrekla vježbanja ni kave, ili glasnog koncerta na Staru Godinu, ili pak plesa na Gangnam Style na vjenčanju svoje najbolje prijateljice. I nisam se odrekla povremene čašice alkohola. Sve te stvari u umjerenim količinama, ne samo alkohol, pomogle su mi da budem manje anksiozna, a više sretna zbog novog poglavlja u životu koje je preda mnom te se nisam osjećala da moram prekinuti sa svime što sam smatrala normalnim samo zato što sam trudna. Imala sam svojih trenutaka (brige, sumnje, zbunjenosti i povećanja grudi preko noći), ali i dok su mi se i tijelo i život mijenjali pred očima, i dalje sam se uglavnom osjećala sretnom i zdravom.

A sada, gotovo godinu dana kasnije, blagoslovljena sam (doslovno) svojom kćerkicom koja je, također, tvrdoglava, kreštava i toliko toplog osmijeha, da bi mogla rastopiti i najhladnije srce. I uvijek ću si natočiti čašu vina i nazdraviti takvim stvarima!”

Izvor: Cosmopolitan

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 15:00 26.11.2016 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr