Pripazite

Ginekolozi i nutricionisti upozoravaju: Nikako ne jedite ove vrste ribe u trudnoći ako ne želite ugroziti dijete

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:58 20.01.2017 / Rubrika:
Foto: altrendo images/Thinkstock
0

Neka riba sadrži velike količine žive koja može biti pogubna za bebu

Riba na meniju tijekom trudnoće dobra je zbog obilja omega-3 masnih kiselina koje potiču djetetov rast i razvoj u maternici i ranom djetinjstvu. Međutim, sirova riba u primjerice sushiju je veliko ne kada ste trudni jer može sadržavati nečistoće koje uzrokuju bolesti i mogu ugroziti bebu.

Umjerenost je ključ

Homemade Grilled Sesame Tuna Steak

Čak ni sva kuhana ili pečena riba nije dobra jer često sadrži velike količine žive koja može poremetiti razvoj bebinog živčanog sustava i mozga te uzrokovati urođene mane, poručili su iz Američkog Kongresa ginekologa i opstetričara za Cosmopolitan.

Američka Agencija za zaštitu okoliša i Agencija za hranu i lijekove nedavno je pojasnila koji su plodovi mora sigurni za jesti u trudnoći, samo je važno da porcije budu umjerene i raznovrsne. Bez bojazni možete jesti inćune, soma, bakalar, rakove, škampe, tilapiju, losos, jakobove kapice, konzerviranu tunu i pastrvu.

Druge vrste tune, škarpinu, brancin i sve što je ulovljeno od strane rekreacijskih ribara ograničite na jednu porciju. Isto tako, riba koju bi trebali izbjegavati jer sadrži velike količine žive je sljedeća:

  • skuša
  • crni marlin
  • Atlantski zrcalar
  • morski pas
  • sabljarka
  • velikooka tuna
  • velika graditeljica (eng. tilefish)

 

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 17:58 20.01.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Savjet glumice Drew Barrymore zaposlenim majkama zlata je vrijedan

U životu nije nimalo lagan zadatak postići balans. Svjesne su toga brojne zaposlene majke koje često imaju osjećaj da nisu postigle ravnotežu između posla i obitelji pa osjećaju grižnju savjesti. Tražite li način kako to ispraviti, slijedite savjet glumice Drew Barrymore

Povratak na Net.hr