REVOLUCIONARNE PROMJENE

Evo zašto Finci ukidaju predmete u školama: Svaki će učenik birati teme koje ga zanimaju

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 11:29 10.11.2016 / Rubrika:
Foto: gpointstudio/ThinkStock
0

Ovo bi moglo biti prilično revolucionarno

Finski se obrazovni sustav već smatra jednim od najboljih na svijetu i redovito se nalazi na ljestvici 10 najuspješnijih, ali finske vlasti ne misle stati samo na tome te i dalje rade na njegovu poboljšanju.

Naime, nedavno su objavili dosta revolucionarnu promjenu obrazovnog sustava – žele ukinuti sve školske predmete iz kurikuluma, pa tako učenici više ne bi pohađali nastavu iz matematike, povijesti, geografije, fizike…

Marjo Kyllonen iz Odjela za obrazovanje u Helsinkiju, ovako objašnjava navedene promjene:

“Postoje škole koje djecu i dalje uče na staromodan način, što je bilo korisno 90-ih, ali potrebe danas nisu iste kao tada i trebamo nešto što će se više uklapati u 21. stoljeće.”

O događajima će učiti kroz razne formate

Bored student

Zamislili su da umjesto individualnih predmeta učenici o fenomenima i događajima uče kroz interdisciplinarne formate. Na primjer, o Drugom svjetskom ratu učili bi iz perspektive povijesti, geografije i matematike, a kroz kolegij “Working in a Cafe” učenici bi dobili sva potrebna znanja o engleskom jeziku, ekonomiji i komunikacijskim vještinama.

Sami bi birali teme o kojima žele učiti

Students doing homework on a laptop

Ovakav bi se sistem uveo za starije učenike – odnosno za one s navršenih 16 godina, a ideja je takva da učenici dobiju mogućnost sami izabrati temu ili fenomen o kojem žele učiti tako da ih biraju prema vlastitim afinitetima i ambicijama za budućnost, kao i prema vlastitim sposobnostima.

Na taj način ni jedan učenik neće morati učiti kemiju, matematiku ili fiziku te se neprestano pitati “Kad će mi ovo trebati u životu?” – a to se nama, koji baš nismo dobri u prirodnim predmetima, jako često događalo.

Naglasak na grupnom radu

Group of students study in classroom

Promijenit će se i tradicionalna komunikacija između učenika i profesora, pa tako učenici više neće sjediti u klupama i u grču čekati hoće li ih profesor prozvati na ploču. Umjesto toga, svi će zajedno raditi u manjim grupama i kroz razgovor rješavati probleme i odgovarati na pitanja.

Profesorima će povećati plaće

little smiling schoolgirl writing on chalk board

U finskom se obrazovnom sustavu već odavno potiče timski rad, pa će se tako promijeniti i način na koji će profesori međusobno surađivati. Odnosno, bit će potrebno puno više suradnje između njih.

Oko 70 posto finskih profesora i profesorica već je započelo s edukacijama i vježbama kako bi se pripremili za novi obrazovni  sustav, ali to neće proći nenagrađeno. Naime, profesorima će biti povećane i plaće, a promjene u obrazovnom sustavu trebale bi biti kompletirane do 2020. godine.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 11:29 10.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr