VAŽAN JE KONTEKST

Evo zašto ugledni profesor tvrdi da ne trebate previše brinuti ako vam ponekad pred djetetom izleti kakva psovka

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:40 03.10.2016 / Rubrika:
Foto: toby downham/Flickr
0

U svojoj knjizi ugledni profesor objašnjava zašto je ipak u redu psovati u blizini djece te zašto je važan kontekst

Mladi se  roditelji, kada prvi put dobiju dijete, obično trude promijeniti svoje ponašanje, kako bi bili najbolji mogući primjer svojoj djeci. To često nije lako, a najviše se to odnosi na činjenicu da vam ponekad jednostavno pobjegne kakva psovka ili ne baš tako lijepa riječ kad je vaše dijete u blizini.

No, Benjamin Bergen, lingvist i profesor kognitivne znanosti sa Sveučilišta Davis (Kalifornija) u svojoj knjizi What the F: What Swearing Reveals About our Language, Our Brains, and Ourselves objašnjava kako je psovanje u blizini djece ipak ponekad sasvim prihvatljivo, prenosi Quartz.

Bergen je knjigu odlučio napisati nakon što je primijetio da je promijenio ponašanje i postao oprezniji sa psovkama otkako je postao otac, što čini i većina ostalih roditelja. No pitao se utječe li to što je postao ‘pristojniji’ uopće na njegovo dijete i na koji točno način.

Važno je naučiti ih kontekstu

3970275021_0b9bd7a538_b
Moraju znati da nije prihvatljivo psovati u školi ili primjerice u crkviFoto: Libraries ACT/Flickr

Zaključio je tako da nije toliko stvar u riječima koje izgovarate (ili odbijate izgovoriti) pred djetetom, već u kontekstu. Bergen je odlučio odvojiti manje psovke od onih zaista ružnih psovki (koje su obično uvredljive riječi na nečiji račun) te je otkrio kako su manje psovke uistinu bezazlene i ne mogu uzrokovati štetu, ali kad je riječ o uvredama priča je ipak drugačija.

Bergen tvrdi kako moramo razlikovati psovanje u blizini djece i psovanje djece (direktno). Psovanje djece izuzetno je štetna navika i to zaista ne biste smjeli raditi, ali kad je riječ o psovanju u blizini vaših mališana – slobodno si dajte malo oduška.

Kaže kako djeca upijaju psovke (ali i bilo što drugo) bilo da ih čuju od mame i tate, od slučajnog prolaznika na ulici ili u nekoj pop pjesmi. No ono što ih moramo naučiti jest kada je takve riječi primjereno koristiti, a kada to zaista nije primjereno.

Ako vam izleti kod kuće, to nije tako strašno

Učite djecu da se od ovakvih riječi suzdržavaju na nastavi ili u crkvi te ih svakako naučite koje su riječi uopće primjerene da ih oni (tu i tamo) koriste. Ako vaše dijete vikne sranje kad se koljenom udari u rub kreveta, nemojte mu odmah zamjeriti i kazniti ga.

Uglavnom, ono što Bergen ovom knjigom želi poručiti jest da nikako ne smijete koristiti psovke ili na bilo koji način vrijeđati druge ljude, pogotovo kad je u blizini vaše dijete koje će takav način ponašanja zatim kopirati, ali koga briga ako vam tu i tamo kod kuće pobjegne koje sranje ili jebi ga. Važno je da dijete naučite razlikovati gdje, kada i u kojem kontekstu i njemu mogu pobjeći neke od ovakvih riječi.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 10:40 03.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr