SVE IMA I PREDNOSTI I NEDOSTATKE

Dosta iznenađujući rezultati: Nova studija otkriva koje je idealno vrijeme za trudnoću

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 05.01.2017 / Rubrika: ,
Foto: gpointstudio
0

Svako životno razdoblje ima svoje prednosti i nedostatke kad je u pitanju trudnoća

Odgajanje djece predivno je i uzbudljivo, ali i naporno i užasno zahtjevno putovanje, no, postoji li takvo što kao ‘idealno vrijeme’ za postati majkom? Novo istraživanje sada otkriva kako zaista postoji, a navodno je za žene najbolje ukoliko ostanu trudne nakon 35. godine, piše portal BrightSide.

Prosječan broj godina kada žene ostaju trudne svake je godine sve veći i nastavlja rasti, no to nije samo stvar ‘trenutne mode’ ili hira, već ima i svojih prednosti. Naime, žene u 30-im i 40-im godinama života mnogo su zrelije, sigurnije u sebe i upornije u ostvarivanju svojih ciljeva, pa su isto tako i puno odlučnije kad su u pitanju veze u kojima se nalaze ili kad je u pitanju njihova karijera. A sve ih to, tvrde znanstvenici, posljedično čini i boljim majkama svojoj djeci.

Iako se, povijesno gledano, trudnoća nakon 35. godine života smatra prilično rizičnom trudnoćom, znanstvenici sada polako otkrivaju i neke njene prednosti. Ranije studije su pokazale kako trudnoća nakon 35. godine može utjecati na dugovječnost žena, a najnovija studija provedena na Sveučilištu Southern California otkriva kako trudnoća nakon 35. popravlja čak i mentalno zdravlje majke.

Raznim testovima dobiveni iznenađujući rezultati

Istraživači su proveli testiranje na uzorku od 830 žena koje su prošle menopauzu, a ispitanice su tijekom istraživanja prošle testove verbalne memorije, vizualne percepcije, planiranja, koncentracije  i pažnje. Nakon provođenja testova, znanstvenici su otkrili kako su žene, koje su prvo dijete imale nakon 24. godine života, postigle bolje rezultate na testovima mentalne čvrstoće i verbalnih vještina, u usporedbi s onim ženama koje su prvi puta postale majke u dobi između 15 i 24 godine. One pak žene, koje su posljednje dijete rodile nakon 35. godine života, postigle su bolje rezultate na testovima memorije i raspoznavanja.

A sve je, tvrde znanstvenici, povezano s promjenom kod hormona – estrogena i progesterona – do koje dolazi tijekom trudnoće, a koja dokazano izrazito povoljno utječe na kemikalije u ženskom mozgu te na njegovu funkciju, a posebno ako do trudnoće dođe u kasnijim godinama ženina života.

Iako je ženama općenito gledano izrazito komplicirana odluka o tome kada će i u kojem periodu svoga života postati majke, obično svaka odlučuje prema vlastitim željama i mogućnostima, a trudnoća u bilo kojoj životnoj dobi ima i svoje prednosti, ali i nedostatke. No, prije svake odluke ono što biste prvo trebale napraviti jest konzultirati se sa svojim liječnikom te svoju trudnoću učiniti i održati što je moguće zdravijom.

Piše: Vlatka Ernečić / Vrijeme: 13:00 05.01.2017 / Rubrika: ,

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr