Vrlo je korisno

Dojenje nije dobro samo za dijete, već i za majku: Evo zašto bi svaka rodilja trebala dojiti barem šest mjeseci

Novo istraživanje potvrdilo je da postoji velika poveznica između dojenja i zdravlja srca u žena

Opće je poznato da je dojenje zdravo i za dijete i za majku, što potvrđuje mnogo istraživanja. Jedino novije provedeno na Američkog koledžu za kardiologiju otkrilo je da su žene koje doje svoju djecu barem šest mjeseci manje izložene riziku za nastanak kardiovaskularnih bolesti.

Dojenje normalizira kolesterol

Međutim, prednosti dojenja su bile vidljive samo na majkama koje su imale normalan tlak tijekom trudnoće, dok kod onih s povišenim nisu zabilježena značajna poboljšanja. Ovo je prvo istraživanje koje se pozabavilo utjecajem dojenja na zdravlje srca nekoliko godina nakon rođenja djeteta.

“U žena koje smo proučavali potvrđena je normalizacija razine kolesterola u krvi, a napredak se vidi i na markerima subkliničke kardiovaskularne bolesti”, rekao je autor istraživanja Malamo Countouris.

Dojilje su bile starije žene višeg socioekonomskog statusa

U istraživanju je sudjelovalo 678 žena od 1998. do 2004., navodi Independent, a sve su tijekom tog razdoblja bile trudne. Jedanaest godina kasnije sve su podvrgnute pregledu na kojem im se mjerio kolesterol i krvni tlak te debljina kariotidnih arterija koje dovode krv u glavu i vrat.

Podijeljene su bile na tri skupine: jedna je dojila šest mjeseci, druga nešto manje, a treća uopće nije dojila. I dakako, rezultati su bili očekivani: one žene koje su dojile minimalno šest mjeseci imale su zdravije karotide i veću razinu dobrog kolesterola. Osim toga, zanimljivo je da su dojilje u velikoj mjeri bile starije žene, manjeg indeksa tjelesne mase i višeg socioekonomskog statusa.

Naravno, potrebno je još istraživanja kako bi se utvrdilo u kojoj mjeri trudnoća utječe na zdravlje srca u žena, ali ovi rezultati su zbilja dobar početak.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr