Na popisu i jedan od omiljenih

Djetinjstvo nam je malo uništeno: Ovi crtani filmovi, kažu psiholozi, mogu ozbiljno naštetiti razvoju djeteta

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:53 02.11.2016 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

Djeca upijaju poput spužvi pa bi lako mogla kopirati ponašanje likova i zaključiti da je ono sasvim normalno

Kao mali smo doslovno ‘gutali’ crtiće, a i sad nam je zabavno pogledati koju epizodu Pink Panthera ili Tom i Jerrya. Koliko god su crtići u biti zabavni, toliko mogu biti i štetni jer prikazuju nasilje, lukavstvo i pakost.

Ruski psiholozi proveli su istraživanje među crtanim filmovima i otkrili da djeci najviše šteti crtić Maša i Medvjed. Maša, kako kažu Rusi, ispoljava niz loših karakteristika kao što je pakost i ružne gestikulacije. Djeca upijaju poput spužvi pa bi lako mogla kopirati Mašino ponašanje i zaključiti da je ono sasvim normalno, piše The Richest.

Na popisu i jedan od najomiljenijih


Na drugom mjestu je američki crtić Monster High u kojem se često spominju ružne riječi koje djeca toliko vole ponavljati, ne znajući što u biti znače. Na listi omraženih crtića našao se i popularni Spužva Bob Skockani kojeg djeca toliko obožavaju, a zapravo potiče sebičnost i kritiziranje bez argumenata.

Na popisu je čak crtić kojeg smo svi obožavali, ali nije ni čudo jer je u njemu nasilje u fokusu, odnosno tko će koga prebiti i pojesti. Dakako, radi se o simpatičnom mačku Tomu i slatkom mišu Jerryju.

Iako je lista sasvim opravdana, na njoj bi se trebalo naći puno crtića koji potiču nasilje i ružno odnošenje prema drugima, pogotovo ovi novijeg doba. Moramo priznati da je kod ‘starijih’ crtića ta pakost i zloća glavnih likova jako dobro upakirana u simpatične dijaloge i igru lovice.

Piše: Ida Tomašković / Vrijeme: 08:53 02.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr